Jump to content

Sanacija dimnjaka


original

Preporučene objave

Poštovani,

 

Živim u zgradi koja ima 14 katova sa 70 stanova. Dio stanara, manjina, među njima i ja se grijemo na drva. Prije par mjeseci dimnjačari su redovitim pregledom dimnjaka utvrdili suženje (betonsko) u dimnjaku na 15 metara od gornjih vrata (od vrha nebodera) i zabranili daljnje grijanje dok se suženje ne ukloni. Nakon toga poslali su ponudu za saniranje suženja u iznosu od oko 1300 kn predstavniku stanara i upravitelju - firmi Ri-19. U ponudi stoji da bi dimnjačari pokušali probiti sondom suženje u dimnjaku (za što moraju ući u stanove na 7, 8 i 9. katu slušati dimnjak, bez radova), a ako to ne uspiju morali bi ući u neke stanove i obaviti radove (razbijanje dimnjaka, sanacija istog). Nakon toga predstavnik stanara je išao kog stanara na 7, 8 i 9. katu skupljati potpise ako su ZA ili PROTIV toga da im dimnjačari ulaze u stan samo slušati dimnjak i ako su ZA ili PROTIV da im se u stanu izvode radovi. U oba slučaja stanari na tim katovima su zaokružili PROTIV. Nakon razgovora sa predstavnikom stanara savjetovao mi je da kupim klimu jer da se tu ništa ne može učiniti kad stanari ne dozvoljavaju ulaz u stanove. Predstavnik stanara živi na 14. katu, smeta mu dim iz dimnjaka i općenito je protiv toga da se ljudi griju na drva, spominje i globe za grijanje na drva (ispuštanje CO2) koje će zgrada navodno morati plaćati od 2017. godine. Zvao sam i upravitelja Ri-19 i oni su na strani predstavnika stanara.

 

Moja pitanja su:

1. Što mogu učiniti da se nastavim grijati na drva?

2. Da li navedeni stanari mogu zabraniti ulazak u stan kako bi se riješio određeni problem sanacije dimnjaka?

 

Druga stvar koju je predstavnik stanara učinio je da je skupio više od 50% potpisa stanara da se troškovi održavanja dimnjaka izuzmu iz pričuve.

Da li je to legalno i da li se održavanje dimnjaka stvarno može izuzeti iz pričuve?

 

Naime, prije nekoliko godina drugoj vertikali u zgradi omogućena je kompletna sanacija dimnjaka gdje se dimnjak sanirao inox oblogom, a sada smo mi u situaciji gdje je zabranjeno grijanje u potpunosti na nasoj vertikali dok se problem ne riješi.

 

Što nam je činiti?

 

Lijep pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Podižem ovu temu jer sam i sam u sličnoj situaciji, samo ja niti nisam korisnik dimovoda, ali mi susjed koji nema drugog načina za grijanje radi štetu zbog neispravnog dimnjaka. Planiram sam platiti te radove sanacije jer sam usred adaptacije stana, ali me zanima na koji način mogu pravno tražiti naknadu te štete koju sam moram pokriti. Pričuvu namjeravam prestati plaćati, ali bih volio imati pravno pokriće za to. Isti je slučaj da predstavnik stanara odbija sanaciju iz pričuve, a ostali stanari su svojim ponašanjem dovoljno rekli, pa ni ne planiram skupljati njihove potpise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija