Jump to content

[OVRHA] Vodovod i odvodnja, zajedničko brojilo - neobična priča


Drol

Preporučene objave

Dosta je specifičan slučaj pa ne znam jesam li pogodio podforum.

 

Prije cca 2 godine skinut mi je iznos s računa ovrhom. U Fini saznajem da je ovrha po računima vodovoda i odvodnje na adresi zgrade u centru grada.

Na toj adresi do 1994 godine živjela je moja baka kao zaštićeni najmoprimac. Ja sam na toj adresi imao prijavljeno prebivalište (od 13 godine života, roditelji me prijavili) premda tamo niti dana nisam proveo.

Dva dana nakon njezine smrti u stan silom ulaze prognanici i preuzimaju sve režijske troškove na sebe. U tom stanu su navodno do 2001 godine. Što je dalje bilo s nekretninom ne znam.

Da se vratim na ovrhu. Naime vodovod a i svi ostali servisi pokušavaju od mene naplatiti režije za razdoblje nakon odlaska prognanika. Prijedloge za ovrhu šalju na navedenu adresu (gdje mene nema) i na kraju i dijelom i provode ovrhe.

Ja sam u međuvremenu promijenio adresu prebivališta i kontaktirao pružatelje usluga da vidim po kojoj osnovi mi se fakturira. Saznajem da me se vodi kao zaštićenog najmoprimca na toj lokaciji. Ja zahtijev za statusom zaštićenog najmoprimca nikad nisam podnio niti sam potpisao bilo kakav ugovor niti sam imao bilo kakvu primopredaju niti imao ključeve. Sa suprugom stanujem od 1999 godine u vlastitom stanu.

Aktualni i prethodni predstavnik stanara mi daju bilježnički ovjerenu izjavu da tamo nikad nisam stanovao. Na osnovu izjave izlazi inspektor grada Zagreba i utvrđuje isto to, da je nekretnina napuštena, te uz certificiranog "provalnika" uz prisustvo inspektora i mene ulaze u taj stan i nalaze napušten stan i gomilu nekakve krame, crknute štakore na podu kao i neki bicikl kojeg jedan od suvlasnika zgrade preuzima kao svoj (znači imao je ključ). Sukladno tome na sjednici grada gradonačelnik donosi službenu odluku da se radi o evidencijskoj pogrešci (odluka dostupna i na službenim stranicama grada).

Svi servisi odustaju od svojih naplata osim Vodovoda.

Vodovod i dalje šalje ovrhe po računima na što se ja žalim i dodatno tražim mimo suda očitovanje i povrat zaplijenjeno sredstava od vodovoda. Pravna služba vodovoda mi odgovara da to pitanje povrata novca moram riješiti sam sa predstavnikom stanara te zgrade.

Znači predstavnik stanara me je prijavio za zajedničko brojilo kao potrošača vode jer mu se učinilo da je nekoga vidio u tom stanu pa je pretpostavio i potpisao da sam to ja. Od njega i novog predstavnika naknadno dobivam bilježničku izjavu da nisam nikad bio na toj lokaciji. Imam odluku gradonačelnika i grada Zagreba da se radi o evidencijskoj pogrešci baziranoj na izvještaju inspektora. Nikada nisam potpisao niti jedan dokument za korištenje bilo čega na toj lokaciji.

 

a) sukladno situaciji može li se ovo smatrati krivotvorenjem vjerodostojne isprave od strane Vodovoda (fakturiraju mi bez ijednog dokumenta s mojim potpisom)?

 

b) kako doći do već zaplijenjenih sredstava i ostvariti povrat?

 

c) je li odgovor pravne službe da "riješim svoj povrat sredstava izravno s predstavnikom stanara" običan pokusaj obname?

 

d) može li se ovo s ovrhama smatrati protupravnim oduzimanjem imovine s obzirom na nepostojeću pozadinsku dokumentaciju i bilo kakvo moje zasnivanje bilo kakvog odnosa s bilo kime?

 

e) koji mi je najbolji način za nastavak borbe protiv nadolazećih ovrha od vodovoda? Pitam jer vodovod unatoč svemu ne odustaje.

 

f) biste li ovo prijavili DORHu s obzirom da je jako puno vrlo neobičnih elemenata?

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebao si podnositi prigovore po ovršnom rješenju. nisi podnosio prigovor i ovrha je postala pravomoćna. obveza po pravomoćnoj ovršnoj ispravi mora se namiriti.

 

kad si saznao za skidanje novca sa računa trebao si kod odvjetnika radi podnošenja tužbe za utvrđivanje ovrhe nedopuštenom (nisi pasivno legitimiran za postupak).

 

pokušaj tražiti ponavljanje postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Naime prijedlozi za ovrhu i sva rješenja slani su na tu adresu s kojom ja nemam nikakve veze. Samim time nisam niti bio svjestan mogućih ovrha.

 

U trenutku dok je novac "skinut" s računa, pa dok sam ja to vidio, tek je onda usljedio postupak otkrivanja o čemu se radi. Bio je to GSKG čistoća. To se otkrivalo podnošenjem pisanog zajtjeva da vidim o čemu se radi. Pa dok su oni odgovorili tek smo onda imali informaciju o kojoj se adresi radi. Kako nemam veze s tom nekretninom i kako nemam pristupa istoj nisam niti znao koji su sve servisi aktivni na toj adresi. Ima li plina? Ima li vodovoda tamo? Po kojoj osnovi? Gradski ured mi je dao tek podatak da se tamo vodim kao zaštićeni najmoprimac. I dok tako raspetljaš nešto što je netko drugi zapetljao mimo tvoga znanja i volje, prođe godina dana. Nisam mogao brže nikako s obzirom kako su svi oni u tim uredima i servisima spori.

 

Ažurirano

 

Na vratima, kasliću i ulaznom zvonu piše prezime tih prognanika ili ništa.

Kako je grad uopće mogao mene zavesti kao najmoprimca na toj lokaciji bez ikakvog papira ili potpisa, mimo moga znanja i volje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je grad uopće mogao mene zavesti kao najmoprimca na toj lokaciji bez ikakvog papira ili potpisa, mimo moga znanja i volje?

 

mog sve kadnekom treba uzeti novac. kad si dobio od fine izlistanje trebao si kod odvjetnika.

 

rješenje o ovrsi nije ti dostavljeno (nije mogla postati pravomoćna) . pokušaj tražiti ukidanje klauzule pravomoćnosti (pred nadležnim sudom ) rješenja o ovrsi upučenog od javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija