Jump to content

uknjižba


connecticat

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete glede sljedećeg: Nedavno sam kupio u RH nekretninu ( šuma,zemljište, 2/8 čestice) o čemu sam kod javnog bilježnika uredno sa prodavcem potpisao kupoprodajni ugovor.Međutim, prijedlog za uknjižbu je odbačen a Općinski sud je pri tome stavio oznaku "zabilježuje se".

Prodavac ima boravište i drzavljanstvo R.Srbije. Ostali suvlasnici su takodjer izvan Republike Hrvatske i svi su već odavno uknjiženi u zemljisnu knjigu,o čemu postoji verificiran zk izvadak.Budući da sam drzavljanin Republike Hrvatske ali živim u BiH, nisam u mogućnosti da ostvarim kontakte sa ostalim suvlasnicima (koji su inače zemlju kupili prije dvadeset i vise godina ).

Ovom prilikom bih molio da mi pomognete stručnim savjetom kako i šta je potrebno da preduzmem kako bih prethodnu uredno plaćenu nekretninu uknjižio na svoje ime. Nadalje, da li imam pravo da se izdvojim iz suvlasništva angaziranjem geodeta i slično. Takodjer, interesuje me i da li trebam odmah uplatiti porez i neke druge pristojbe iako je ugovor sklopljen ali nije uknjižen u zk. HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Kako je kod JB identificiran prodavatelj? ,obzirom ,

da ne živi u RH i kako iz posta proizlazi nema hrvatsko državljanstvo.U rješenju kojim se Vaš zahtjev za uknjižbu odbacuje postoji pouka o pravu na žalbu .

U obrazloženju rješenja sigurno piše zašto se odbacuje zahtjev za uknjižbu.Vi možete ponovno podnijeti zahtjev za uknjižbu kada udovoljite uvjetima .Poljoprivredno zemljište i šume nije moguće prodavati bez suglasnosti Agencije za promet poljoprivrednog zemljišta.

Parcelacija također nije moguća . Vi ste kupili 2/8 od cijele parcele i Vi ste vlasnik u idealnom dijelu.Parcelacija bi bila moguća da je rješenjem organa uprave mijenjana namjena , da je to zemljište postalo građevinsko ,te radi gradnje je određena parcelacija .

Savjetujem Vam da najprije proučite rješenje kojim se Vaš zahtjev odbacuje .Mislim da između RH i Srbije nema sporazuma o reciprocitetu prometa nekretnina ,te da je prodaja

nekretnina uvjetovana davanjem suglasnosti od strane nadležnog organa u RH.

Zahtjev za izdavanje suglasnosti podnosi se MVP RH .

 

Sve pobliže informacije možete dobiti u MVP .Porez na nekretnina plaća se odmah .

Rok za prijavu kupoprodaje je 30 dana od sklapanja ugovora .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na informacijama. Inače, još nisam primio Rijesenje po kojem bih mogao znati tacne razloge odbijanja upisa, već sam odgovor saznao otvarajući stranicu ZK ureda.J B je identificirao prodavatelja prema njegovoj putovnici/ pasosu iz Rep. Srbije odnosno i. prema njegovom OIB-u.Čim dobijem Rijesenje sa obrazloženjem odbijanja javicu se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija