Jump to content

Nasljedstvo da ili ne ?


Clint

Preporučene objave

Na ostavinskoj raspravi nakon smrti majke prije 30 godina u kojoj su sudjelovali otac, brat i ja od sveukupne njene imovine brat i ja smo pristali da dobijemo po oranicu :tikvan::glavomozid: dok preostalu imovina nije bila raspodjeljena pošto je otac ostao živjeti na gospodarstvu (kuća, okućnica , garaže, svinjac, kokošinjac itd..) i gospodarstvo se pisalo na njega ( u ostavinskom rješenju ne piše da sam se odrekao maminog dijela koji se odnosi na gospodarstvo).

 

Sad je situacija takva da je umro otac koji oporukom ostavlja gospodarstvo bratu a meni ništa.:palacdolje:

 

Zanima me imam li barem pravo na mamin dio koji se odnosi na gospodarstvo obzirom da su ona i otac sve stekli u bračnoj zajednici ?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i savjetu ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi u svakom slučaju imate pravo potraživati nužni dio iza oca, a koji iznosi polovicu zakonskog dijela, tj. imate pravo na 1/4 ostavine. Jedino ako vas je otac lišio nužnog dijela, ali i to možete osporavati.

 

Što se majke tiče, smatram da biste imali pravo potraživati njezin udio u bračnoj stečevini, ali to biste trebali i dokazati, a nakon 30 godina, pitanje je biste li uspjeli.

 

Varijanta s nužnim dijelom iza oca svakako stoji, jer iz vašeg napisa ne vidim da biste od oca bilo što dobili za vrijeme njegova života darovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Ono što bih još htio naglasiti u svezi oporuke je to što je pisana nečitko, prepuno pravopisnih i gramatičkih pogrešaka.

 

Između ostalog krivo su oslovljena imena mene (ime mi je Petar a napisao je "Peri ništa ne ostavljam" a "bratu Josi ide svo gospodarstvo" (a ime mu je Josip), na oporuci se također vidi mijenjana godina kad je oporuka pisana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija