Jump to content

nasljeđeni dugovi


hana72

Preporučene objave

Poštovani, mene zanima sljedeće: suprug je ustupio svoj dio nasljedastva od pokojnog oca svojoj majci. Njih dvoje su jedini nasljednici. Da li ona raspolaže i upisuje se na svu imovinu i raspolaže s njom po vlastitom nahođenju tj. smije ugovorit skrbnički odnos s trećom stranom isl.? Također me zanima da li dugovi koje eventualno ostavi majka, ulaze pod ovaj dio nasljedstva ili se o tome tek izjašnjava nakon njezine smrti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, majka supruga je postala vlasnikom cijele imovine iza oca, i s njom može raditi što je volja.

 

Majčini dugovi teretit će supruga samo ukoliko on iza njezine smrti prihvati nasljedstvo, pri čemu valja napomenuti kako je odgovornost ograničena visinom nasljednog dijela. Međutim, ako je sam otac supruga imao kakvih dugova, činjenica ustupanja nasljednog dijela vašeg supruga njegovoj majci, ne oslobađa ga odgovornosti za eventualne dugove njegova oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međutim, ako je sam otac supruga imao kakvih dugova, činjenica ustupanja nasljednog dijela vašeg supruga njegovoj majci, ne oslobađa ga odgovornosti za eventualne dugove njegova oca.

 

budući da sam/ili ću biti u sličnoj situaciji-nadam se da se mogu ubaciti u temu- i pitati što napraviti u tom slučaju, da li je u tom slučaju bolje umjesto ustupanja nasljednog djela u korist nekog trećeg, odreći se nasljedstva ?!? ili nekakav drugi projedlog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sylba, u situaciji u kojoj su dugovi ostavitelja veći od imovine koja iza njega ostaje ili su tu negdje (+-), najbolja varijanta je odreći se nasljedstva, jer time više nemate posla sa vjerovnicima ostavitelja.

 

U svim drugim varijantama, uključujući i ustupanje nasljednog dijela, nasljednik odgovara za dugove ostavitelja, do visine nasljednog dijela, ali ono što je posebno otegotno - on odgovara ne samo naslijeđenom imovinom, već i vlastitom imovinom, što vam može prouzročiti izuzetno ozbiljne probleme, pogotovo u situacijama kada primjerice naslijedite iznanknjižne nekretnine, na koje vam vjerovnik ostavitelja nikad neće iće, jer je previše posla i predugo traje, već će "lupiti" na nasljednikovu vlastitu imovinu, pa onda si neka nasljednik kasnije rješava "gordijski čvor" izvanknjižnog vlasništva iza ostavitelja.

 

To su stvari na koje ljudi ne obraćaju pažnju, a kasnije vam mogu praktički uništiti život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani! Zanima me da li banka ima pravo teretit mene, kao zakonskog nasljednika majke, za kredit za kojeg je majka suduznik? Jel postoji kod nas uopce pojam rizik banke prilikom sklapanja kredita? Jel ocigledno je da se banka naplati u svakom slucaju! Hvala

 

mogu a dali imaju pravo ???? dali si bilo kako priznao dug? dali si naslijedio neku imovinu

iza majke? nasljednik vraća dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dug, u smislu ovog suduznistva, nije priznat (potpisan)! Al koliko cujem u banci oni nasljednika, u slucaju neplacanja kredita od strane osobe koja ga je podignula, nadju! Naslijedila sam stan, male trzisne vrijednosti! Obzirom da je majka imala u trenutku smrti kredit u banci koji sam ja podizanjem novog kredita na svoje ime zatvorila, da li se i to onda ubraja u naslijedjene dugove? Da li se i to onda racuna kad se uzima u obzir vrijednost naslijedjene imovine i potrazivanje dugova ostavitelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija