Jump to content

dug preuzeo prima solvent, a poslodavac uplaćuje banci


reprogram

Preporučene objave

molim da mi netko sa sličnim iskustvom ili pravno potkovan odgovori na pitanje: od plaće se počelo ustezati staro dugovanje nakon 5 godina čekanja da dospije na red. u međuvremenu je to isto dugovanje preuzeo prima solvent te i oni traže da njima platim otkupljeni dug. što se sad u stvari događa s mojim dugom (osim što se uredno usteže od plaće)? na čiji račun on sijeda? bančin? lihvarov? finin? gospođa u banci ne zna ništa o tome jer je to predano prima solventu. što bih trebala poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kako to otprilike izgleda!

Banka pošalje obavijest o ustupu, pa onda otkupitelj duga pošalje uplatnice i zahtijeva

uplatu bilo kojeg iznosa kako bi dužnik priznao dug! Na zahtjev za dostavom ugovora

pošalju vam prvu i zadnju (sa potpisima i pečatima) stranu ugovora, ali nigdje ne piše vaše ime i iznos! Pretpostavljam da je iznos zbirni i da se poimence nitko ne navodi već tek vašim priznanjem duga agencija stječe legitimitet naplate! Zato vas telefonski i maltretiraju i traže bilo kakvu uplatu! Ako i počnete uplaćivati teško da možete kontrolirati stvarno stanje duga, a vjerojatno ni agencija nema interesa da se to riješi jer ste uhvaćeni u klopku! Osobno ne bih se ništa dogovarao s njima, već bih čekao eventualni prijedlog za ovrhu i prema savjetima sa ovog foruma uputio prigovor! Ako bih i izgubio na sudu bar bih znao kome i koliko sam dužan, pa makar i uvećano za sudske troškove!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatražite ili od banke ili od Prime solvent dostavu ugovora o ustupu vašeg potraživanja (prodaji vašeg duga).

 

hvala na konkretnim odgovorima, molim vas još samo mi recite što ću s tim ugovorom o ustupu potraživanja tj. što ako mi pošalju i uplatnice i sve što treba? postoji li kakva mogućnost da se izvučem iz toga obzirom da će se dugovi očito skidati s plaće obročno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

[quote=G

molim vas, što je "prodaja" duga na zakonit način, ako je na taj dug određena javnobilježnička ovrha čija je naplata u tijeku. da li je zagrebačka banka trebala poslati meni ili u moju firmu taj novi "ugovor" i da li se tad prvo rješenje o ovrsi stavlja van snage? što je sa dijelom duga koji je već otplaćen? možda bi mi bilo bolje da ne tražim od tih agencija nikakve ugovore ako mi ih sami ne pošalju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim vas, što je "prodaja" duga na zakonit način...

 

Cesija ili personalna subrogacija.

 

...da li je zagrebačka banka trebala poslati meni ili u moju firmu taj novi "ugovor" i da li se tad prvo rješenje o ovrsi stavlja van snage?

 

U slučaju cesije stari vjerovnik dužan je notificirati dužnika o izvršenoj cesiji novom vjerovniku. Kod personalne subrogacije nije.

 

...što je sa dijelom duga koji je već otplaćen?

 

On je otplaćen, dakle ostaje razlika.

 

...možda bi mi bilo bolje da ne tražim od tih agencija nikakve ugovore ako mi ih sami ne pošalju?

 

Ali tada zapravo niste 100% sigurni je li ili nije izvršena cesija ili personalna subrogacija, pa postoji mogućnost dvostrukog plaćanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

[Ali tada zapravo niste 100% sigurni je li ili nije izvršena cesija ili personalna subrogacija, pa postoji mogućnost dvostrukog plaćanja. QUOTE=G

 

hvala na odgovorima, ali još mi nije jasno što je sa starim ovrhama? ipak je to od javnog bilježnika, a ne tamo od neke agencije. kako se može dvostruko platiti ako ja ne platim agenciji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija