Jump to content

Prvostupanjsko vs drugostupanjsko rješenje


Jethro

Preporučene objave

obzirom da nisam zadovoljan prvostupanjskim rješenjem koje odvjetnik elaborira uz žalbi (čak i meni kao laiku je jasno), upućena je žalba na županijski sud.

riječ je o

grubim pogreškama parničkng postupka

povrijeđeno materijalno pravo

neutvrđene činjenice

 

zatraženo je da se usvoji zahtjev moje tužbe temeljem dokazanog i ukazanog, a podredno da se vrati predmet drugom sucu pojedincu.

 

da ne elaboriram sada, interesira me koliki je omjer uvažavanja rješenja prvostupanjskog rješenja od drugostupanjskih tijela.

znam da je nemoguće odgovoriti na tako nešto, no čisto me interesira da li stvar ide protokolarno; tipa - prvostupanjsko rješenje je takvo, to je to, čita li to itko, ili...?

da li je II.stup. skloniji opravdati prvostupanjsko rješenje, nego ga realno sagledati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I sami navodite, paušalno i odokativno pričati o tome je, u krajnju ruku, neozbiljno.

 

Svaki predmet je svijet za sebe, i tako mu se pristupa. Ako su doista napravljeni ovakvi propusti, koje spominjete, odluka bi trebala biti ukinuta i sve vraćeno na ponovni postupak. Preinačenje je vrlo, vrlo rijetko, iako je moguće.

 

Najčešće varijante su vam potvrda prvostupanjske odluke ili njeno ukidanje i sve iznova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, tako sam nešto i očekivao, iako je nejasno zašto bi malim postotkom preinačenje u igri bilo, ako postoje apsolutno svi dokazi koje nitko ne osporava, koje potvrđuju i svjedoci (npr. sud rješenjem tvrdi da je nešto od osobe a. ja tvrdim da je od b, podnosim kupoprodajni ugovor od a i b kojim je a isplaćen i to potvrđuje ugovor, i svjedoci tvrde da je od b, očekivano osoba a kaže da nije njeno nego od b, a nasljednik od b (tuženik) tvrdi da je to od a). sud kaže da je neupitno vlasništvo od b, ali da ne postoji dokaz da je a dao novac b (!!!!) pa je to ipak onda od a (iako je neupitno vlasništvo od b!!!)

 

nadalje, interesira me što je sa sudskim troškovima... da li oni u slučaju da se vrati od strane županijskog suda obračunavaju od presude prve prvostupanjske, ili sve ide od 0 pa i troškovi postupka. da li postoji mogućnost uređenje tužbe, ima li nekih specifičnosti/različitosti za razliku od prvog podnošenja tužbe?

hvala

 

sudac je kriv za ovakvu "odluku" pa ne vidim zašto bi jedna od strana snosila troškove ovakvog "suđenja"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija