Jump to content

Izvanredni otkaz


kafa

Preporučene objave

Pozdrav , nadam se da ću dobiti bilo kakav savjet , naime radi se o dobivenom izvanrednom otkazu od strane moćnog poslodavca u Hrvatskoj . Moje pitanje bi bilo da li poslodavac može dati izvanredni otkaz osobi kroz čije skladište prođe ogromna količina robe velike vrijednosti , a odgovorna osoba u tom skladištu nije počinila krivično djelo nego se za to isto djelo očitovala druga osoba i priznala svoju radnju . Poslodavac je toj istoj osobi koja je priznala počinjenu radnju dao sporazumni otkaz , a dvojici drugih djelatnika dala izvanredni otkaz . Ta druga dvojica pošto se po ničem ne smatraju krivi nisu htjeli pristati na nikakve njihove otpremnine i sve drugo što im je ponuđeno , nego su se odlučili sudom tražiti svoju nevinost . Naime radi se o dvojici skladištara i jednom nadređenom , jedan od skladištara je priznao svoju radnju ali ne da bi naštetio poslodavcu nego da bi pokušao ispraviti nastalo stanje u skladištu . S obzirom da se radi o velikom skladištu i o velikom prometu , postoji li negdje u zakonu koliki manjak uopće smije biti iako manjka na izvanrednoj iventuri nije ni bilo i nitko od dva skladištara i nadređenog nije potpisao tu inventuru .oprostite na ovakvom pisanju zbrda zdola ali živci su sad jako napeti . Nadam se odgovoru . Unaprijed hvala :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je moguće da kada se napiše " MOĆAN " poslodavac svi koji bi mogli bilo kakvim savjetom pomoći ostanu ŠUTKE jer znaju o kome se radi . I da takvom poslodavcu nitko u Hrvatskoj ne može ništa a kamoli mali čovjek da istinom pobjedi . Mali će uvijek ostati mali a pogotovo ako su još k tome živjeli pošteno od svog rada . Eto zahvaljujem se bar felixx -u koji kako vidim je bar pročitao ovo napisano :ljut:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, ja ću "jurišati na vjetrenjače". :-)

 

Nema vam smisla prozivati druge, pogotovo ne u rasponu od niti dva sata. Strpljenje je vrlina, kaže se.

 

S obzirom da se radi o velikom skladištu i o velikom prometu , postoji li negdje u zakonu koliki manjak uopće smije biti iako manjka na izvanrednoj iventuri nije ni bilo i nitko od dva skladištara i nadređenog nije potpisao tu inventuru.

 

Takve stvari nisu domena zakona ili bilo kojeg drugog propisa.

 

Vi spominjete izvanredni otkaz ugovora o radu - isti mora biti obrazložen, pa što piše u obrazloženju, zašto i ova dvojica dobivaju otkaz? Jel poslodavac sumnja u nekakav dogovor? Je li pronevjera prijavljena DORH-u?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najprije da se ispričam što sam bila nestrpljiva , hvala vam što jurišate na vjetrenjače , postoji obrazloženje za izvanredni otkaz .... u njemu piše da je radnik izgubio povjerenje kod poslodavca jer da je morao znati što mu se događa u skladištu . Zanima me dali to obrazloženje podrazumijeva da mora i spavati u skladištu . Jer osoba koja je potpisala sporazumni otkaz je priznala da je mijenjala deklaracije na jednom proizvodu iz razloga što kao takav nije prolazio preko čitača bar koda . U niti jednom trenutku poslodavac nije oštećen jer ista ta roba se i dalje nalazila u skladištu . Stoga kako netko za nešto što prizna da je napravio dobije sporazumni otkaz a netko tko se ograđuje od takvih radnji sa obranom da ne može znati na toliko artikala što se događa u svakom momentu u skladištu 24 sata dnevno i 365 dana godišnje jer to fizički nije moguće .( Očito je da misle da je u pitanju krađa i to u dogovoru ). Molim vas za pomoć sa bilo kakvim savjetom što dalje .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ako sam dobro shvatio - roba zapravo niti nije otuđena? Već samo krivo zavedena, sa krivom deklaracijom? To, po mom mišljenju, nije opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu (osim ako je roba morala biti hitno otpremljena, a zbog njena krivog vođenja, nije bila na vrijeme otpremljena, što je dovelo do štete po poslodavca u gubitku prometa). Takav otkaz mora derivirati iz osobito teške povrede radnog odnosa, a krivo vođenje robe, bez ikakve štete po poslodavca, to svakako nije.

 

Sljedeći korak jeste podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, kojeg radnik mora učiniti u roku od 15 dana od primitka otkaza. Nakon toga će se poslodavac očitovati, a ako se ne uvaži zahtjev radnika, morat ćete pred sud, gdje je ishod upitan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man hvala od srca na svim savjetima , moram vam kazati da je sve već napravljeno kako ste me i vi savjetovali , ima jedna nejasnoća u cijelom slučaju radi koje smo jako zabrinuti ,naime zanima nas da li poslodavac od dana uočene nepravilnosti računa 15 dana za prijavu ili od dana kada je osoba udaljena sa radnog mjesta , ( što je sa danima koji su između tj. sporna su tri dana ) ne poklapaju se izjave od predsjednika inventurne komisije koja je data šestog u mjesecu pretsjedniku uprave a od direktora društva izjava je napisana devetog u mjesecu i očito je da je ispravljana jer se na izjavi vidi upisan datum kemijskom olovkom različite boje od potpisa i cijelog teksta ispisanog na računalu . Mnogo bi nam pomogli kada bi nas savjetovali jer ako se sve računa od šestog u mjesecu kada je data prva izjava pretsjedniku uprave njima je istekao rok od 15 dana i to onda nama ide u prilog . Od srca se nadam da im ovo muljanje sa datumima neće proći . Hvala vam od srca i čekam nestrpljivo vaš odgovor . Unaprijed zahvalna :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok teče od dana saznanja za razlog samog otkaza. Kako oni u obrazloženju navode kao razlog gubitak povjerenja, to bi onda bilo od dana utvrđenja propusta u postupanju radnika.

 

Ukratko,neposredno mi je poznat identičan slučaj,radnik nije ništa skrivio,poslodavac moćan,orkaz zbog gubitka povjerenja,sudovi iskoristili mogućnost slobodne procjene dokaza, ma što to značilo,pazite bolje biti ranjen, nego ubijen, još bu vam i ovrhu natovarili za sudske troškove!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija