Jump to content

krivotvoreni potpisi na ugovorima s vip-om


penchur

Preporučene objave

Molim za savjet,

 

u 12. mjesecu 2009. godine na moje ime sklopljen je ugovor ( ili tri ugovora) s vipom u kojem se navodi da ja preuzimam tri mobitela na pretplatu. Pritom očito nije tražena na uvid moja osobna iskaznica ( sto je koliko čujem česta praksa prodajnih agenata) budući da je tada jos niti nisam imao napravljenu, iako sam u tom trenutku imao 19 godina, i naveden je nečiji tudji tekući račun. Od mojih podataka naveden je moj jmbg i moj krivotvoreni potpis i to nakon sto je prekrizen tudji prvotni potpis, tj potpis moje majke.

 

Priča je takva da ja sumnjam da je moja majka na moje ime sklopila te ugovore i prodala mobitele trećim osobama, budući da su isti ugovori s razmakom od jednog dana sklopljeni i na ime moje sestre.

 

 

U vrijeme sklapanja ugovora ja sam jos uvijek bio sticenik doma za nezbrinutu djecu u Brezovici i bio sam u srednjoj skoli u Zagrebu za sto vjerojatno postoji dokumentacija u tim institucijama i pretpostavljam da bih mogao dokazati da sam u dane sklapanja tih ugovora bio u Zagrebu a mjesto sklapanja ugovora bilo je mjesto blizu Vinkovaca.

 

Ovrha je sjela na moj tekući racun 2013. godine. Iznos duga je trenutno oko 35 000 kuna. Nije mi poznato čiji je bio tekući račun prvotno naveden u ugovorima ali očito su meni sjeli na račun nakon so se nisu uspjeli odtuda naplatiti. Ja sam prvi putau životu tekući račun napravio 2012.godine.

 

Ja nisam podigao kaznenu prijavu ali moja sestra jest i policija je utvrdila da je potpis krivotvoren ali vip odbija na temelju toga maknuti ovrhu na njen račun već pretpostavljam da traže sudsku presudu da je upravo moja majka krivotvorila potis.

 

Ja sam u tom periodu zavrsio na ulici s blokiranim racunom i nisam ima sredstava za zivot a kamoli za odvjetnike ili za putovanja u Vinkovce tako da sam cijelu tu stvar pustio i bavio se prezivljavanjem. Pogotovo sto sam stalno dobivao različite informacije i sto su me slali od vrata do vrata.

 

Sada zelim poduzeti nesto budući da nemogu zivjeti s blokiranim računom i imam nekoliko pitanja :

 

1. Da li mislite da je najbolji put tužba za utvrdjenje nistetnosti temeljem čl.322 zoo-a, o ugovoru koji je protivan Ustavu RH, prisilnim propisima ili moralu drustva?

 

Da li je u slučaju takve tužbe sud obvezan naloziti vjestacenje potpisa koje bih ja predložio? Ako nije, kolko je vjerojatno da bi on tako nesto naložio?

 

2. Protiv koga konkretno podnosim tužbu, protiv vipa ili te agencije koju su oni ovlastili da sklapa ugovore u njihovo ime ili protiv nikoga nego samo prilazem taj dokument koji osporavam?

 

 

3. Je li nužno da podignem kaznenu prijavu protiv svoje majke i ima li to ikakve koristi ako je nastupila zastara kaznenog progona? Mogu li kao dokaz koristiti rjesenje koje je dobila moja sestra o krivotvorenju njena potpisa?

 

4. Da li se ovrha obustavlja automatski na temelju takve presude?

 

 

Hvala puno sto uopće odgovarate pitanja!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

- očito nije tražena na uvid moja osobna iskaznica ( sto je koliko čujem česta praksa prodajnih agenata) budući da je tada jos niti nisam imao napravljenu,

 

-naveden je nečiji tudji tekući račun.

 

-moj krivotvoreni potpis i to nakon sto je prekrizen tudji prvotni potpis, tj potpis moje majke.

 

- u vrijeme sklapanja ugovora ja sam jos uvijek bio sticenik doma za nezbrinutu djecu u Brezovici i bio sam u srednjoj skoli u Zagrebu za sto vjerojatno postoji dokumentacija u tim institucijama

 

 

VIP je pokrenuo ovrhu temeljem krivotvorene isprave.

 

Uobičajeno se oni mogu vaditi na to da je neka osoba uistinu mogla napraviti takav ugovor, i krivotvoriti vlastiti potpis na način da sama sebe drugačije potpiše. Ili ako je osobna ukradena, oni će reći da se osoba predstavila osobnom iskaznicom, i vjerojatno je izgledom odgovarala slici na osobnoj...

Osobno, ne bih prihvatio takav argument kad je u pitanju ugovor za tri skupa uređaja vrijedan nekoliko desetaka tisuća...

 

 

Ali ti očito nisi mogao sklopiti takav ugovor ako uopće nisi tada imao osobnu iskaznicu!

(jesi li tada imao putovnicu?)

K tome, bio si u domu za nezbrinutu djecu 300 km daleko i pohađao školu, dakle vrlo teško si mogao izostati na cijeli dan a da to ne bude evidentirano.

 

 

Temeljem svega što si naveo, sasvim je jasno da taj ugovor nije mogao biti sastavljen na legalan način, nego je krivotvoren.

 

Kazneni zakon:

 

Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, članak 279.279-clanak-krivotvorenje-sluzbene-ili-poslovne-isprave:

 

(1)Službena ili odgovorna osoba koja u službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom, odnosno službenim pečatom ovjeri takvu ispravu, knjigu ili spis s neistinitim sadržajem ili koja svojim potpisom, odnosno službenim pečatom omogući izradbu isprave, knjige ili spisa s neistinitim sadržajem,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2)Kaznom iz stavka 1. ovoga članka 279-clanak-krivotvorenje-sluzbene-ili-poslovne-isprave kaznit će se i tko neistinitu službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis uporabi u službi ili poslovanju kao da su istiniti.

 

Dakle, netko je krivotvorio taj ugovor, koji je poslovna isprava u smislu čl. 279. KZ.

To je možda djelatnik VIP-a , a možda i vanjski suradnik. On je to kazneno djelo počinio ili sam, ili u dogovoru sa drugom osobom. (moguće tvojom majkom, ali nije tvoja briga da to istražuješ)

 

Međutim, odgovorne osobe u VIP-u su tu krivotvorenu ispravu uporabile u poslovanju.

 

Uputi preporučeni dopis upravi VIP-a i pravnoj službi.

Možda bi takve dopise mogao i izravno predati u njihovu upravu ili neku poslovnicu tako da ti na tvoj primjerak koji ćeš zadržati potvrde primitak.

 

U dopisu ih upozori da su odgovornne osobe iz tvrtke počinile kazneno djelo iz čl. 279. st 2. Kaznenog zakona, a moguće i iz čl. 1.

Dopisu priloži potvrdu iz MUP-a kada ti je izdana osobna iskaznica, i iz doma za nezbrinutu djecu da si u tom razdoblju bio njihov štićenik i pohađao školu u Zagrebu.

Kopije tih dokumenata priloži dopisu.

Pozvati se i na spomenuti čl. 322. i na čl. 1111. (stjecanje bez osnove) Zakona oobveznim odnosima.

 

Pozvati ih u dopisu da bez odlaganja skinu ovrhu i da vrate sva ovršena sredstva.

Ako to ne učine u roku 10 dana, slijedi predaja optužnog prijedloga na Državno odvjetništvo protiv odgovornih osoba u VIP-u temeljem čl. 279. st. 1. i st. 2. KZ.

Također, i obraćanje medijima.

 

Neka i sestra uputi sličan dopis, a u dopisu spomeni i sestru, i neka ona spomene tebe.

 

Neovisno od ovoga, trebao bi se obratiti medijima, primjerice emisije tipa Potrošački kod, Labirint, Provjereno,...

Obzirom da si bio štićenik doma za nezbrinutu djecu i da je i sestra doživjela isto, mislim da bi mediojima to bila i te kako interesantna priča.

Ovakve stvari se obično znatno brže riješe nakon objave u medijima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

I samo jos jedno pitanje, dali ako zatražim taj ugovor prekidam neki rok za zastaru?

 

za tužbu za utvrđivanjem ništetnosi ugovora nema zastare.

 

Ažurirano

 

Ovdje je dodatni problem što je ovrha postala pravomoćna 2013.

 

problem je samo čekati da se račun odblokira i vrate uzeta sredstva.

ništavan ugovor se može pobijati a time i pravomoćna ovrha donešena temeljem tog ništetnog ugovora.

 

ali trebalo je protiv rješenja o ovrsi podnijeti prigovor još 2012./2013.

osporavat potraživanje u cijelosti zbog ništetnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovorima!

 

Prvo ću sve skupljene podatke poslati vipu i zahtjevati da izdaju potvrdu o nepostojanju duga i zaprijetiti tužbom i obraćanjem medijima.

Paralelno podignuti kaznenu prijavu i obratiti se Agenciji za zastitu osobnih podataka.

Zatraziti besplatnu pravnu pomoć u podizanju tužbe za utvrdjenje nistetnosti ugovora.

 

Ako nista od toga ne uspije pokusati cu s osobnim stečajem.

 

Hvala jos jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija