Jump to content

Nasljedjivanje?


nomad

Preporučene objave

Ja zivim vani zadnjih 12 godina. Moja mama je umrla 2003 i kuca i svi bankovni racuni su ostali mom ocu (sve je bilo na njemu, premda su sve stekli zajedno). Moja sestra po mami je cekala na mene da pokrene ostavinsku raspravu no ja se zbog problema sa ocem nisam vracala u Zg. sve ovo vrijeme. U medjuvremenu moj otac je tajno prodao kucu i odselio se u BiH. Mene zanima da li ja imam prava nakon njegove smrti na mamin dio, jer ne znam da li ce on ostaviti apartman nekom drugom. Takodjer, da li je sada prekasno da se provede ostavinska rasprava i ako nije tko bi bio nadlezan za to? Izvinjavam se na mom hrvatskom, proslo je dugo vremena otkad sam aktivno pisala na svom jeziku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo dijela odgovora.

 

Ostavinski postupak se pokreće po službenoj dužnosti nakon što matični ured dostavi sudu smrtni list ili smrtovnicu.

 

Sud može odustati od provođenja ostavinske rasprave ako nema nekretnina. Ako je umrli ostavio nekretnine, postupak je obavezan.

 

Prema tome, Vaša sestra - po zakonu - nije imala šta pokretati ili ne pokretati.

 

Međutim, u praksi se zakon ne poštuje. Matični uredi ne obavljaju svoju dužnost. Zato se ostavinske rasprave pokreću i na zahtjev nasljednika.

 

(Štoviše, neki sudovi će pokrenuti postupak i na temelju zahtjeva osobe koja nije nasljednik, ali ima neki pravni interes da se utvrdi vlasničko stanje imovine, dok će na drugom sudu odbiti i razgovarati o takvoj mogućnosti. To je hrvatsko pravosuđe.)

 

Ukratko, ostavinsku raspravu možete pokrenuti i Vi. Nabavite iz matičnog ureda smrtni list, pošaljite sudu u mjestu u kojem je otac bio prijavljen zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave.

 

Vi u svakom slučaju imate pravo na dio mamine imovine, ali kako ćete to realizirati u opisanom slučaju, drugo je pitanje.

 

Što se tiče novca na štednim knjižicama, moje je iskustvo da čak i kad je evidentno da se radi o zajedničkoj stečevini, sud će dati za pravo osobi na koju knjižica glasi da zadrži taj novac. Isto je i s drugim pokretninama, npr. automobilom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija