Jump to content

Izvaredni otkaz ugovora o radu


anonimno

Preporučene objave

Treba vidjeti što kaže Pravilnik o radu (ako ga imate) da li je tamo negdje među Osobito teške povrede radne obaveze - navedeno i neopravdani izostanak sa posla i koliko dana je navedeno (3 do 5 zaredom).

 

Praksa (sudska) uzima da je takav neopravdani izostanak dovoljan razlog za otkaz ! i uzima od 3 do 5 dana kao neki uvijet. Naravno u proceduri otkazivanja bitno je da omogućite iznošenje obrane, osim ako se to zbog okolnosti ne može očekivati od vas (recimo njega nema i nema ).

 

Samo pazite na proceduru otkazivanja, radničko vijeće, mogućnost iznošenja obrane, i naravno rokovi ( 15 dana od saznanja za povredu).

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Dobro sam upoznat sa procedurom samo me eto zanima da li je gledano kroz sudsku praksu (jer zakon ne ide u detalje) to dovoljan razlog za izvanredan otkaz. U svakom slucaju za redovni otkaz skrivljen osobnim ponašanjem radnika ima mjesta, ali eto pitanje je da li je to dovoljno i za izvanredni. Cisto rokova radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikakvo pozivanje na zadnji dan !!! Već na recimo 5 dan !! Nikakva produžena kaznena djela i usporedbe sa time !

 

Jer on može konstantno ne biti na poslu 30 dana i vi to znate od 1 dana. Rok - 15 dana za otkaz vam teće od dana kada ste vi saznali da njega nema 5 dana na poslu. to znači 6 dan vama poćinje teći 15 za izvanredni otkaz !!!

 

Nikako od zadnjeg dana !! tada ste već debelo promašili rok za izvanredni otkaz !

 

Kod otkaza skrivnjenim ponašanjem morate ga upozoriti na to što radi, i ukazati mu na mogućnost otkaza ako nastavi. Tada on ima pravo na obranu. pa ako ponovi ili nastavi tada ide otakz !!

 

Nemojte se zeznuti sa rokovima jer ga vam bu sud varatio nazad kroz par godina ! pa da vidiš veselja !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Kako radnik/posloprimac moze dai izvanredni otkaz, a da ga poslodavac ne moze sudski goniti?

 

Situacija je takva da je prijava na minimalac, dio place se dobiva na ruke, nema osigurane zastite na radu (gradevina - lakovi na nitro bazi, prasina od gletanje,smirglanja, nije im osigurao zastitu za oci, usi -buka kod brusenja parketa, stitnike za koljena, maske za disne organe), da li je to dovoljno za izvanredni otkaz???

 

Da napomenem, poslodavac prica drugima u firmi kako ce ga tuziti jer on daje otkaz, u stilu sta si on zamislja i sl. (nagovjestio mu je usmeno otkaz prosli tjedan)

Pa cuvsi te price, prijatelj se naljutio i zeli dati izvanredni otkaz, samo ga zanima kako to izvesti da bude legalno cisto...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanredni otkaz ugovora o radu

 

Članak 114. Zakona o radu

 

(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan­redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad­nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred­ni otkaz temelji.

 

(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja radim u jednoj građevinskoj firmi gdje je praksa da radnici mogu dati izvanredni otkaz bez problema. Jedino što se traži od njih da navedu razlog otkazivanja s obzirom na zakonske odredbe.

U praksi to izgleda tako što im nabrojimo par razloga npr. obiteljske prilike, prelazak na rad kod drugog poslodavca, nezadovoljstvo uvjetima rada i sl., a oni u izjavi napišu neki od tih razloga.

Jedino je problematično kada je radnik bio na osposobljavanju na trošak poslodavca.

Ako ne želite da vam poslodavac radi probleme oko otkaza dajte redovni otkaz za koji ne morate imati razlog i odradite taj nesretni otkazni rok.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma daj mu izvanredni otkaz i gotovo. Baš me zanima da li bi se usudio tužiti. 20 dana da ne radim!! kakva glupost. Ako mu neposredno nadređeni poslodavac izričito zabrani odlazak ili izostanak s posla obavezno otkaz. Pazi samo na rok od 15 dana i obavezno pismena forma. Na sudu 95% izvanrednih otkaza od strane polsodavca budu u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija