Jump to content

J.D.O.O zatvaranje i dug


felling1234

Preporučene objave

Molim vas za savjet.

 

Prije 2 mjeseca računi J.D.O.o koji ima 2 vlasnika su blokirani radi neisplate plaće i doprinosa za zadnji mjesec rada.Firma više ne posluje te su radnici(vlasnici) odjavljeni.

Od FINE sam dobio obavijest da sam dužan za zadnji mjesec plaće i doprinose.Mi bi firmu likvidirali također na njoj se ne nalaze nikakva sredstva te nije dužna nikome osim ovoga ništa.

 

Ono što me zanima je sljedeće:

1.Da li zbog tog duga mogu ovršiti privatan račun direktora firme pošto je on odgovorna osoba?

2.Da li postoji mogućnost da te FINA ili trgovački sud ili tko je već nadležan pošalje automatski u likvidaciju ako da nakon koliko vremena?

3.Da li je donesen na kraju onaj novi zakon o smanjenju troškova zatvaranja j.d.O.o.

 

Dakle,zanima me koja opcija bi mi najjeftinija bila.Odmah da naglasim nemam želja za otvaranjem novih firmi.Samo se žeim što jeftinije rješiti ove te me zanima koja opcija mi je najisplativija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Hvala vam,ali to sam već pročitao i ne nalazim baš odgovor na pitanje.

 

Dakle mene zanima da li se ajmo reći mogu izvući od plaćanja ovog duga za doprinose.Objasnio sam gore detljnije.Ako netko ima sličnog iskustva puno bi mi pomogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

dobar vecer dali neko mozda zna kako zatvoriti j.d.o.o firmu koja je u dugovima ? 
Posto ta firma je samo na papirima .nema nikakve nekretnine inace sam nezaposlena a dugovi se samo gomilaju . Ta firma je usla u postupak otvaranja 2019 godine a tek sam saznala u 6 mjesecu 2020 da mi je firmu odobrio trgovacki sud i to dok sam bila na porodiljnom shvatila sam posto mi nije bilo nikakve uplate da su mi prekinuli porodiljni zbog tog sto mi je falilo dva mjeseca . Bila sam u poreznoj. Rekli su mi da trebam ispuniti nekakve obrasce u sto se ubraja i obrazac tz 2 samo sto ja nemam pecat posto sa firmom nisam nista dalje rijesavala osim sto imam te papire gdje sam potpisavala i to sve  da bi dobila papir u kojem pise da nemam nikakvih dugovanja jer tada nisam bila u dugovima . poslje su mi stigla dugovanja vjerojatno preko mirovisnkog skupa sa poreznim dugom koja nemam kako platiti posto ne radim . zvala sam i javnog biljeznika gdje sam ispunjavala papire za otvaranje firme on mi je na to rekao da jedino dolazi u obzir stecaj prodaja i likvidacija . koliko to sve kosta? a ja sam u dugovima preko 25 tisuca kuna mozda cak i vise . Molim vas pomognite mi savjetom i bilo cime da zatvorim tu firmu jer ja neznam kako ? 
Za detalje ako trebam jos cu napisati to je sve skraceno napisamo pa da ne pisem bas bibliju evo ko moze nek mi pomogne bilo kako . 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Likvidacija neće ići bez 30.000 kn (jer samo na dug ide 3000 kn troškova bilježnika, pa još računovođa i Fina sa predajom izvještaja).

Da bi prodali firmu morate naći nekog i taj netko treba platiti nekih 3-4000 kn bilježničkih troškova + biti voljan preuzeti firmu sa dugovima.

Tako da jedino rješenje po meni jest stečaj. Otiđite na Finu, provjerite jesu li puštene ovrhe/blokade prema firmi, ako jesu slučajno otvorite račun u banci da sjedne porezna na račun i nakon 120 dana firma će otići u stečaj bez troška po vas. Možete ga i sad pokrenuti ali morat ćete predujmit od 1.000 kn do 10.000 kn za troškove stečaja. Druga opcija vam je da se prijavite u firmu kao zaposlenik, ne isplatite plaću sebi i onda na temelju te platne liste sjednete na račun firme da ona ode u blokadu i na kraju stečaj

Dodatno provjerite imate li vi osobno dugovanja prema državi jer direktore koji nisu zaposleni negdje, a imaju upisanu funkciju direktora terete po najvišoj osnovici i toga se nećete riješiti tako lako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Opcije su vam stečaj ili nagodba sa poreznom da otplatite taj dug na rate pa da nakon otplate pokrenete postupak likvidacije po skraćenom postupku (ali i to vam je 3-4 tisuće kn trošak).

Račun možete blokirati sami tako da vam knjigovođa dostavi Fini zahtjev za blokadu računa zbog neisplate plaće te uz njega priloži obračun neisplaćene plaće. Fina na temelju toga treba blokirati račun, a sad je pitanje hoće li u roku od 120 dana obavijestiti sud da je račun toliko dugo blokiran te da se krene u stečaj.

Ukoliko oni ne pokrenu možete ga vi pokrenuti

uređeno: od Miran89
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

Poštovani, nadam se da ćete mi nekako pomoći jer ste svašta prošli. Imam sina 24 god, koji je kroz školovanje imao prilagođeni program i dijagnozu Adhd, drugim riješima sposoban za svašta ali ne i za osnivanje tvrtke niti biti direktor. Lipanj 2019 otac koji je obrtnik i već ima iza sebe 3 zatvorena obrta sa ovrhama i ne znam kakvim dugovima, otvara "sinu" firmu. Uzima poticajnu naknadu od mislim 50 tis kuna. Kroz vrijeme rade zajedno, ali sin je samo šljaker i dalje nema pojma. Nastali su problemi međusobnih odnosa, mali je shvatio da ne prima plaću da radi za cigarete i pobunio se... Sada ne rade zajedno, otac radi sve kao i ranije tj vodi svoj biznis u njegovo ime. Po predanom izvještaju vidim da j.d.o.o ima dugovanje od 290 tis kuna, doprinosi, plaća, dugovi prema dobavljačima i to do 12 mj 2021. Sada me sve strah. Mali ( u glavi je jako naivan i ne zna ni šta je PDV) je potpisao taj izvještaj i nema pojma kakvo je stanje. Šta mogu učiniti? Jedino rješenje vidim da mu sin pokloni, proda firmu, ili ako ne pristane preuzeti obrt koji je i tako njegov da cijeli slučaj prijavim kao iskorištavanje i zatražim profesionalno vještanje poslovne sposobnosti ali to je baš zadnje što bi djetetu napravila. Šta napraviti?

Hitno moram nešto poduzeti.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija