Jump to content

Prijave/odjave HZZO/HZMO - ima li promjena?


february

Preporučene objave

...u odnosu na prije par godina kad smo se sami odjavljivali, pa sa papirima došli k novom poslodavcu? Znam da se može sad internetom i slično, mene konkretno zanima za Ministarstva, da li će "oni" to rješavati (ja sad radim, ali prije nego me zaposle u državnu službu imati ću prekid, zato pitam, a neki koji rade po državnim službama su mi rekli da to sad više ne moramo ništa sami), ili ja dolazim sa odjavom sa HZZO-a već k njima? Ili se mogu odjaviti u gradu u koji se selim? Imam i dopunsko, ako je to bitno za odgovor.

 

Također, zanima me kako "srediti" zdravstveno (i dopunsko) ako se moram sam odjavljivati, s obzirom na to da se selim 300km, i moram otići u drugi grad 3-5 dana prije početka rada, zbog preseljenja, itd. Da se ne bi dogodilo da mi liječnik zatreba baš u toj "rupi" kad ne budem prijavljen.

 

Nadam se da sam bio jasan, ako nisam - pojasniti ću :).

 

A-ha, još nešto - kad smo već kod formalnosti - porezna kartica i promjena adrese u nju se unosi u gradu u kojem ću živjeti, ne ovdje gdje sam sad, jel?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stari poslodavac podnosi odjavu, a novi prijavu u roku od 24 sata kod HZMO, a oni proslijeđuju jedno i drugo elektronskim putem HZZO-u, tako da ovdje nemate što dirati, a sami možete provjeriti status online na linku http://www.hzzo.hr/ (provjera statusa). Dopunsko ostaje isto jedino kad promjenite adresu kod MUP-a dostavite to i jednim i drugima. Zdravstvenu zaštitu možete bez problema koristiti u bilo kojoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite, no u novom mjestu prebivališa u svakom slučaju odmah odaberite novog izabranog doktora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stari poslodavac odjavljuje u roku od 24 sata, novi poslodavac mora vas prijaviti prije početka rada.

Dokumente koje vas poslodavac traži za prijavu možete mu dostaviti mailom (osim odjave sa HZMO, za prijavu je obično potrebna i osobna, potvrda o dosadašnjem stažu, o školovanju, porezna kartica i sl. to su dokumenti koje svakako možete skenirati) . Mislim da to nije nigdje regulirano, već ovisi o dobroj volji poslodavca, pa se ipak raspitajte. Originale svakako kasnije morate dostaviti.

Kako Rubens kaže, odjave i prijave na HZZO automatski slijede odjavu i prijavu sa HZMO-a. No, koliko će trajat prekid radnog odnosa? Mislim da je rok za za prijavu na zdravstveno nekih mjesec dana, pa ako će vam rupa biti duža od toga, ipak bi to trebali riješiti sami.

Dopunsko ste plaćali sami ili je vaša tvrtka imala ugovor s njima, pa vam skidala sa plaće? Ako ste plaćali sami, prijava nove adrese biti će dovoljna. Ako vam je tvrtka plaćala, onda vam ona s odjavom raskida policu.

Podatke na poreznoj kartici možete promijeniti u novom gradu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovorima.

 

1. to što ja sad radim ustvari i nema veze sa "budućnošću i mojim pitanjima". Jer radim do 29.2., a novi radni odnos u ministarstvu počinje 15.4. Dakle svakako ću u međuvremenu biti nezaposlen, na osnovu toga imati zdravstveno itd.

2. moje je pitanje bilo u smjeru da li se moram sam odjavljivati sa HZOO-a prije 15.4. ili će me samo novi poslodavci prijaviti bez mojih nekih odjava? I onda potpitanja:

a) ako se odjavljujem sam, mogu li se odjaviti npr. 10.4. ali da mi napišu da se podjavljujem sa 14.4. kako sma napisao - da nemam rupu u osiguranju ili se moram odjaviti s datumom kojeg dođem na HZOO?

b) ako me odjavljuje novi poslodavac, znači li to da sam svakako do 14.4. osiguran kao nezaposlen, a već slijedeći dan kao zaposlen?

 

Naime, imam neke kronične bolesti, pa mi je zato svaki dan bitan (za podizanje lijekova i sl.). Što nameće i 3 pitanje:

 

3. knjižice (osnovno i dopunsko - sam ga plaćam) - ostaju kod mene i ostaju istaju iste do zadnjeg dana, a prijavu dobijem s prvim danom rada ili?

 

Znam da zvučim cendravo, ali ako možete, pokušajte razumjeti da se ipak selim, nije to mala stvar, a više-manje koga god se nešto pita, nitko ništa ne zna ili mi kažu novi poslodavci "sve ćemo vam javiti". Ok, ali ako mi jave prekasno, onda to meni ne pomaže. Pa su sad tu neki rokovi od 24 sata, a meni je sjedište ministarstva u Zagrebu, ja sam 300km od toga u jednom, a grad u koji selim je 300km u drugom smjeru, pa se već bojim da ću ja morati prijeći 1000km u jednom danu da bi sve bilo po pravilu....

Nisam u istoj situaciji kao oni koji se NE sele zbog posla, pa praktički oko papirologije nemaju brige. Inače, ne mijenjam prebivalište, nego boravište, vidim da je Rubens napisao prebivalište, pa ako to igra kakvu ulogu, da se zna.

 

Zahvaljujem i oprostite na gnjavaži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha, krivo sam razumjela vaše pitanje.

Nakon odjave kod starog poslodavca sami morate regulirati status kao nezaposlena osoba. Dalje procedura ide automatski, ne morate se sami odjavljivati. Kad vas novi poslodavac prijavi, prijavit će vas prvo na mirovinsko, mirovinsko po obradi prijave šalje nalog za prijavu zdravstvenom. Kako i jedna i druga institucija imaju par dana fore da obrade prijave, od same prijave pa do dobivanja potvrde može proći više dana (iz mog iskustva to obično bude desetak dana), ali cijelo to vrijeme ne gubite status osigurane osobe, dakle u kontinuitetu je.

Knjižica zdravstvenog i dopunskog ostaju kod vas i normalno ih možete koristiti svo to vrijeme. Hoćete li s vremenom dobiti novu knjižicu ovisi da li vam na ovoj koju sada imate piše rok dokle vrijedi.

Pa čak i ako vaša knjižica sada ima rok, možete ju koristiti dokle god ne dobijete novu - zdravstveno s tim knjižicama zna kasniti i mjesecima.

Jedino prijavu boravišta morate riješiti sami - i policiji i zdravstveno i dopunsko i porezna....

 

Ne, ne zvučite cendravo, znam koliko je frustrirajuće ne dobiti informacije kad ih trebate :)

 

Nadam se da sam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, sad smo se konačno razumjeli, to je najvažnije. Hvala puno na strpljenju.

 

Dakle, zdravstveno/mirovinsko će mi sređivati novi poslodavac u travnju (u međuvremenu se sam prijavljujem kao nezaposlen, to znam).

MUP i poreznu moram sam. U novom gradu.

I onda obavijestiti HZZO o novom boravištu (gdje? u mjestu prebivališta ili novog boravišta?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražim po stranicama HZZO-a...svugdje nalazim da je bitno samo prebivalište, ne boravište. I ne razumijem onda zašto moram HZZO-u javljati promjenu boravišta - zar neće HZZO automatski znati da sam promijenila boravište kad me novi poslodavac prijavi sa novom adresom?

I u kojem opet to roku moram? (znam da je 8 dana od promjene podataka, tako nekako, no, otkad ja brojim tih 8 dana?) Da li da to idem "srediti" čim prijavim boravište, a prije početka radnog odnosa ili to mogu tek kad me poslodavac prijavi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija