Jump to content

Ograda izvan zemljista


lana_057

Preporučene objave

Postovani!

Tijekom gradnje kuce i uređenja okucnice, izvođač je slucajno napravio zid 15cm izvan nase parcele, pa nam je sad ograda zapravo na gradskom zemljistu. To smo saznali potpuno slucajno kad nam je geodet radio neke izmjere. S obzirom da je zid betonski, nije bio ni jeftin i ne zelimo ga rusiti ako nije bas nuzno. Osim toga, planiramo obuci taj zid u kamen pa prije ikakvih radova me zanima mozemo li imati kakvih problema radi tog odstupanja? Zasad se nitko nije zalio a i tih 15 cm zaista nikome nesto niti dodaje niti oduzima. Mogu li nam jednog dana naloziti da uklonimo zid? Zanima me pravno da li postoji nekakvo priznavanje odstupanja ili tako nesto? Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na javljanju.

Zid je paralelan sa međom i vecim dijelom svoje duzine (ukupna duzina je 15m) izlazi van parcele, van međe. Zid je debljine 15 cm i umjesto da su napravili zid od međe 15cm unutra, prema nama, napravili su ga od međe 15cm van. Znaci otprilike svojom debljinom prelazi tu među. Nadam se ste me shvatili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... prije ikakvih radova me zanima mozemo li imati kakvih problema radi tog odstupanja? Zasad se nitko nije zalio a i tih 15 cm zaista nikome nesto niti dodaje niti oduzima. Mogu li nam jednog dana naloziti da uklonimo zid? Zanima me pravno da li postoji nekakvo priznavanje odstupanja ili tako nesto?

 

Tu vam nema jednoznačnog odgovora.

Ovisi na koga se namjerite. Najčešće će vam to glatko istolerirati, jer 80% svih međa i ograda ima takva sitna odstupanja (ili čak i veća, što se više odmičete od centra velikih gradova). Ali ako se namjerite na 'pacijenta' , ili je tih 15 cm jako važno radi primjerice širine ulice...

 

Imate li sve dozvole za kuću?

Uporabnu dozvolu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos nemamo uporabnu jer kuca nije zavrsena. Ma pretpostavljala sam da to ovisi o tome ako jednom naletimo na pacijenta, ali me zanimalo da li pravno postoji tolerancija nekog % odstupanja. To odstupanje zaista ne utjece na sirinu ulice.

 

Pod hitno ishodite uporabnu.

To je realno jedina stvar kojom bi vas mogli stvarno daviti - da vam ne daju uporabnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome što ste napisali o položaju zida ste prekoračili među. Tih 15cm u biti ne znaći nešto puno, no kao što kaže poštovani Felixx, ako se naleti na nekoga kome tih 15cm nešto "jako" znaći pri bilo kojim mogučim radovima kasnije, eto problema.

 

No, isto tako geodet ne mora biti 100% u pravu, jer je dozvoljeno maximalno odstupanje izmjerenih položajnih koordinata lomnih točaka međa i drugih granica između dva neovisna mjerenja je 0,2 m na zemljištu u građevinskom području i građevinskom zemljištu izvan građevinskog područja.

A unutar granica građevinskog područja naselja koja su sjedišta velikih gradova, kao i unutar građevinskog područja naselja koja su u zaštićenom obalnom području, dopušteno maksimalno odstupanje izmjerenih položajnih koordinata lomnih točaka međa i drugih granica između dva neovisna mjerenja je 0,1 m.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija