Jump to content

Policija - krivotvorenje isprave


Zvonimir Tenko

Preporučene objave

Pozdrav!

Dana 08.05.2015. godine napadnut sam od dvojice nekulturnih osoba (otac i sin). Mlađa osoba zadala mi je tvrdim predmetom (bokser) više udaraca u glavu (jedan u čelo), izgubio sam svijest i završio na traumatologiji s više šavova (na čelu 5 cm). Ostao ožiljak.

Sve je prijavljeno policiji koja je izišla na teren i obavila istražne radnje. Nakon prijave zatražili su traumatološki nalaz i kopirali ga. U policiji sam nakon dva tjedna dao iskaz o pomenutom događaju, naveo imena svjedoka i potpisao isti.

Nakon nekoliko mjeseci pozvan sam na prekršajni sud kao 2. okrivljeni pod optužbom za remečenje javnog reda i mira (logičan pol. postupak- neka sud sve riješi).

Na sudu mi je predočen moj kopirani traumatološki list (kopija koju je dostavila policija- tužitelj) na kojemu je ZAOKRUŽENO pod a) LAKŠA OZLJEDA (težine ozljede; lakše, teže, osobito teške, sa smrtnim posljedicama). Odmah sam dao prigovor na tu konstataciju i pokazao sudu originalnu med. dokumentaciju na kojoj nije bilo zaokruženo ništa (pri operativnom zahvatu na traumi su mi naznačili da u ovom slučaju oni ne određuju težinu ozljede, nego vještak ako želim tražiti odštetu). Dakle, radi se o krivotvorenju službene dokumentacije. Uskoro sam saznao da je otac sina koji mi je zadao bokserom te udarce bio djelatnik kriminolog u I policijskoj postaji, sada u mirovini.

Sutkinja je nakon toga dva puta pozivala tužitelja (policiju) po službenoj dužnosti na što su se oni oglušili i nisu se pojavili na raspravi (do sada ih je bilo 5). Na zadnjoj raspravi sutkinja je odlučila da po službenoj dužnosti traži mišljenje vještaka- kirurga(med. dokum., fotografije šavova nastalih od udarca neposredno nakon udarca i nakon desetak dana, zatim foto izgled nakon desetak dana).

U međuvremenu sam otišao u navedenu policijsku postaju i zatražio objašnjenje zašto su sudu predali falsificirani medicinski dokument na što su mi odgovorili "neka ih tužim i neka vještak odluči o kakvoj se ozljedi radi".

Bojim se da će početna konstatacija o LAKŠOJ OZLJEDI koja je navedena u sudskoj raspravi u parničkom postupku za odštetnim zahtjevom imati odlućujuću ulogu o visini odštete.

I sada što učiniti? Čekati završetak sudskog procesa, nakon toga tražiti odštetu za nanesene fizičke i psihičke boli? Ovo svakako namjeravam, ali me stalno ljuti da se jedna takva ustanova (policija) koja bi trebala biti uzor pravde i djelovanja u okviru zakona spušta na takvu malicioznu razinu i na taj način pomaže svom bivšem djelatniku - ne odgovarajući zakonski.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nanošenja ozljeda predmetom, pogotovo bokserom u glavu, ide se i na pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede.

 

Što se tiče dodavanja podataka u ispravu, moguća su i druga kaznena djela.

 

Nemaš što čekati - podneseš kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv napadača (njegove osobne podatke imaš) za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, a podneseš i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe (nepoznatog policajca) za neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela i krivotvorenje službene isprave (DO nije vezan tom kvalifikacijom, nego će procijenit iima li kaznenog djela i pravilno ga kvalificirati).

 

Nije nužno da će elementi kaznenog djela biti i potvrđeni, ali ako je istina da su mijenjali liječničku dokumentaciju, ne radi se o sitnici. Taj papir nije presudan, jer se ozljede mogu i naknadno vještačiti, ali bolje je odmah nešto poduzeti (već si trebao).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obzirom da je na prekršaju sve zastalo ,treba to i iskoristitit,a kako bi se izbjeglo presudjenje u prekršaju a samim time i nemogućnost vodjenja krivičnog postupka

 

možete i trebate sami napisati k.prijavu i dostaviti --

 

protiv X y i Y X

što su

dana.. ,u mjestu..u namjeri da drugoga teško tjelesno ozljede ,zajedno i po prethodnom dogovoru ,fizički napali oštećenoga Zvonimira na način da su mu zadali više udaraca po čitavom tijelu i to tako što je xy ... a ,yx ... (opis radnji koje svaki poduzima)usljed kojih udraca je oštećeni zadobio tjelesne ozljede u vidu (ako neznate latinski pišite svojim riječima..posjeklotina u predjelu..,prijelom ..)

čime su počinili k djelo teška tjelesna ozljeda ..

 

ide prijedlog dokaza-svjedoci,med.dokumentacija,policijski zapisnici ,fotodokumentacija ili šta već još imate i to je to

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od slučaja Maresti i Tomasović, i plavi dečki su prilagodili svoje postupanje glede činjeničnog opisa nedjela adekvatno težini nedjela o kojem se radi.

 

No, kako ovdje postoji mogućnost kolaboracije okrivljenika i nekoga iz policije, definitivno nije za isključiti mogućnost da se "slučajno" zaboravilo na prilagodbu činjeničnog opisa, stoga je ovakav scenarij koji Lauferis ističe vrlo moguć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija