Jump to content

osnovno zdravstveno osiguranje - strana državljanka


Kikica0108

Preporučene objave

Ovako, imam prijateljicu koja je državljanka BiH (Hrvatica) i ima jedan problem pa eto, ovdje postavljam pitanje jer većinom dobijem koristan savjet.

Dakle, cura je udana za hrvatskog državljana, ima onu privremenu osobnu iskaznicu, mislim da ima privremeni boravak, dijete s njim staro 4 godine i problem je slijedeći.Ponovno je trudna s mužem a nema zdravstveno osiguranje riješeno u hrvatskoj. Prvo je dijete isto morala ići roditi u BiH jer ovdje privatno ići roditi košta jaaaako puno. Sada nju zanima, s obzirom da su u braku, on Hrvat....da li ima neka zakonska osnova po kojoj bi mogla biti zdravstveno osigurana preko muža (on je zaposlen i ima normalno zdravstveno osiguranje, sin im je također osiguran preko oca). Malo je nezgodno da sada trudna za svaku sitnicu mora ići ili privatno dr. ili u BiH.

Eto, nadam se da sam bila koliko toliko jasna i nadam se da će se naći netko sa nekom korisnom savjetom.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ima privremeni boravak mora sama plaćat ztdravstveno a to je trebala cijelo vrijeme jer je to jedan od uvjeta za održavanje privremenog boravka.

 

"U skladu sa čl. 6. st. 1. Zakona o strancima, stranac koji nema u Hrvatskoj odobren stalni, nego privremeni boravak, a državljanin je države koja nije članica EU/EEP, te kojemu pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ili zdravstvena zaštita nije osigurana po drugoj osnovi, obvezan je osobno podnijeti prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje i postaje obveznik podmirenja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozdrav,

moja supruga i njeno djete su strankinje u HR . E sada, one su ovdje već tri godine, imaju privremeni boravak i sve je u redu. Ja svaki mjesec uplaćujem ono +-400 i nešto kuna za zdravstevno ( dakle iznos puta 2 jer je za suprugu i za malu) . Nedavno sam otišao do porezne da vidim jel sve u redu (da nisam slučajno zaboravio koju uplatu) kad oni mene kažu da imaju samo suprugu u sustav a mala fali pa da vidim to u HZZO . Idem u HZZO i oni kažu da nemaju veze s tim nego kod njih mala je prijavljena a što se tiče uplata oni neznaju ništa pa da to znaju ovi iz porezne. Tako ja radim krug porezna-HZZO-porezna..... U dvije riječi, ovi iz porezne gledaju račun od supruge i tamo sam u plusu ono 50% ( sve ono što je uplačeno za malu pošto je isti račun) ali male nema. Današnji odgovor je da dodjem za 10-ak dana vidjet jel se šta riješio sam od sebe ( to slušam već godinu dana) . Malo je frustrirajuće vidijeti kako sve to skupa ne-funkcionira i nitko nezna šta zašto kako .Ono što me najviše zabrinjava jest da ne bi došao do problema kao da nisam platio zdravstveno za malu ( a pare na račun) .Eto to bi bilo to,ako netko ima odgovore, ideje, iskustva slobodno javite

ugodan dan

goran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

supruga radi samo sezonski pa kad radi uplaćujem pola iznosa.ono što ja iskreno ne razumjem je zašto ovi iz porezne nemaju dijete u sustavu? mislim, ista je država pa ako oni nisu povezani stvarno svaka čast :-) . Tako da u dvije rijeći, oni fino pogledaju u PC , traže po OIB valjda i dodje vani supruga sa uplatom o recimo 900kn od kojih je 450kn viška :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija