Jump to content

Predugovor o kupoprodaji nekretnine


emka

Preporučene objave

PREDUGOVOR O KUPOPRODAJI

Koji zaključuju dana __ __ godine ugovorne strane :

Prodavac :

Kupac :

Član 1.

Prodavac je jedini vlasnik nekretnine koja se sastoji od useljivog stana koji se nalazi u __, ulica __ br. __, na _ spratu, stan broj __, površine __ m2, po strukturi __ kat.parcela ______ KO _____ upisan/a u z.k.ul. br. __.

Prodavac prodaje Kupcu nekretninu opisanu u stavu 1. ovog Ugovora u viđenom stanju za kupoprodajnu cenu koja iznosi ________ KN i slovima _______

.Prodavac je stekao opisanu nekretninu na osnovu Ugovora o otkupu Ov. br. __ od __ godine kod __ suda u __ / na osnovu rješenja o nasljeđivanju __ suda u __ O br. __od __ godine / na osnovu kupoprodajnog ugovora Ov.br. __ od __ kod __ suda u __ / na osnovu ugovora o darovanju Ov.br. __ od __ kod __ suda u __.

Član 2.

Kupac isplaćuje Prodavcu prilikom zaključivanja ovog Predugovora iznos od ________ i slovima ____ KN kao kaparu.

Ostatak do cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene od ____KN i slovima ____ Kupac će isplatiti Prodavcu do dana ovjere ugovora o kupoprodaji kod javnog bilježnika ili suda.

Porez na promet apsolutnih prava kao i sve pristojbe u ovom pravnom poslu snosi Kupac.

Član 3.

Prodavac će dati Kupcu suglasnost za upis njegovog prava vlasništva na nekretnini opisanoj u članu 1. ovog Predugovora nakon ovjere kupoprodajnog ugovora kod javnog biljležnika ili suda i po isplati cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene.

Ugovorne strane su suglasne da ukoliko Prodavac odustane od od zaključivanja ugovora o kupoprodaji opisanog stana, dužan je da Kupcu isplati iznos od _________ KN tj. dvostruki iznos primljene kapare a ukoliko Kupac odustane od od zaključivanja ugovora o kupoprodaji opisanog stana i ne ispuni svoju obvezu plaćanja ostatka kupoprodajne cene, Prodavac ima pravo da zadrži iznos primljene kapare.

Član 4.

Prodavac pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje i garantuje Kupcu da je isključivi vlasnik opisane nekretnine, da ista nije opterećena nikakvim upisanim ili prećutnim teretima (zaloge, hipoteke i dr.) niti pravima trećih osoba, da ista nije predmet sudskog ili upravnog postupka, da nije predmet podjele bračne stečevine ili nasljeđivanja, da nema zabrane raspolaganja ili otuđenja, da nije predmet druge kupoprodaje, da ne postoji smetnja da se izvrši prenos vlasništva i predaja nekretnine u posjed, da nije za nju već primio kaparu ili naknadu, da nije data u zakup ili na poklon, da nije predmet ugovora o doživotnom izdržavanju, ugovora o zamjeni, da nije predmet bilo kog drugog pravnog posla i obavezuje se da kupcu pruži kompletnu zaštitu od pravnog uznemiravanja – „evikcije“ pod prijetnjom naknade štete i raskida ovog Ugovora.

Član 5.

Sve troškove oko potpisivanja ovog Ugovora i njegove ovjere snosi Kupac.

Prodavac je obavezan da izmiri sve obaveze za komunalije za opisanu nekretninu (porez na imovinu, električnu energiju, vodu, telefon i ostalo) zaključno sa mjesecom isplate ostatka cjelokupne kupoprodajne cijene.

Član 6.

U slučaju spora nadležan je sud u __.

Ugovorne strane su poučene o važnosti ovog Ugovora i potvrđuju da im je ovaj Ugovor pročitan, da ga slobodnom voljom prihvataju i suglasno tome potpisuju.

Ugovor je sačinjen u __ (__) istovjetnih primjeraka od kojih svaka ugovorna strana zadržava po __ (__) primjerka a završen je zaključno sa ovom klauzulom.

Prodavac______________________ Kupac__________________________ __________________________

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija