Jump to content

Suprug izbjegava biti roditelj


anonimno

Preporučene objave

Sta poduzeti da se stanje promjeni?

Imaju 4 djece, ona nije u radnom odnosu tj trenutno prima porodiljnu naknadu a on je vlasnik obrta. Ona je citav dan u kuci i brine se oko djece,obaveza u skoli,vodi ih doktoru... Njega nema. Na zalbe odgovara: Mora neko i da radi i zaradjuje,nikad ga nema a kad je kuci ne sudjeluje u nicemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što poduzeti da se stanje promijeni? -puno, puno toga! Svoj ću odgovor temeljiti na osnovu prilično oskudnih činjenica koje ste naveli, a iz kojih se dade naslutiti nezadovoljstvo osobe o kojoj je riječ ponašanjem supruga. Supružnici na žalost čitaju odredbe Obiteljskog zakona uglavnom onda kad započnu bračne razmirice i kad više nisu u stanju uzajamno, dogovorno i ravnopravno rješavati svakodnevne probleme koje brak neminovno nosi sa sobom. Pa ako Vas zanima što kaže zakon, između ostalog pročitajte Članak 32. spomenutog zakona koji kaže:

 

(1) U braku su bračni drugovi ravnopravni.

(2) Bračni drugovi dužni su jednom drugome biti vjerni, uzajamno se pomagati, međusobno se poštovati te održavati skladne bračne i obiteljske odnose.

(3) Bračni drugovi sporazumno određuju mjesto stanovanja.

(4) Bračni drugovi sporazumno odlučuju o rađanju i podizanju djece te obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici.

 

Pretpostavljam da su dvoje ljudi u bračnoj zajednici shvatili što znači sporazumno odlučivati o gore navedenom. E, sad se javlja problem ako jedan od supružnika nije ispunio uvjete koji su dogovoreni, nije ispunio naša očekivanja. Međutim, u životu, pa tako i braku postoje nepisana pravila; ona koja ćemo utvrditi, razrađivati, elaborirati, postoje kompromisi, razumijevanje, okolnosti koje nismo mogli predvidjeti, a da smo ih i predvidjeli nismo mogli sa sigurnošću znati kako ćemo se nositi s njima. Sve ovisi o nama i rješenja su raznolika. Možemo mahati odredbama zakona s malim izgledima da ćemo nešto postići sa suprotnom stranom, osim gnjeva. Osoba koja ima četvoro djece sigurno je opterećena pomanjkanjem vremena, energije i na koncu i razumijevanja od strane supruga. Osoba koja zarađuje, a povrh toga ima obrt opterećena je stjecanjem prihoda da bi mnogobrojnoj obitelji osigurala egzistenciju, za što je potrebno utrošiti i vrijeme i energiju, a također joj je potrebno razumijevanje. Ako prihodi to dozvoljavaju, a u nedostatku pomoći od strane bake ili bliže rodbine, jedna od mogućnosti je da se dogovorno s njim angažira osoba za pomoć u kući i tako Vas donekle rastereti. Smireno porazgovarati sa suprugom o tome da bi njegova prisutnost u kući i sudjelovanje u aktivnostima s djecom doprinijela većem zadovoljstvu i supruge i djece, da njegova uloga nema prolazni već statični karakter. Ako ništa, neka sam odredi trenutke kad će se posvetiti djeci i preuzme na sebe termine odvoženja na treninge i slično. Neka to budu mali, svakodnevni pomaci. Dajte mu do znanja da ste zahvalni zbog toga i da svima puno znači, na koncu je za pretpostaviti da ste oboje htjeli mnogočlanu obitelj, pa je i za očekivati da svakodnevne poslove podijelite. Za pretpostaviti je da su osobe o kojima je riječ emotivno vezane i da će razborito, strpljivo iznaći rješenja koja bi zadovoljila obje strane. Ukoliko je komunikacija narušena, a stalo vam je da se ona obnovi i postavi na zdrave osnove, siguran sam da ćete naći put do njegovog srca i razuma i «privoliti» ga na suradnju. Nije na odmet pokušati promijeniti svoje stavove, način pristupa i vođenja razgovora, saslušati razloge i razmišljanja druge strane kroz jednu mirnu komunikaciju, odvojeno od djece i zajednički doći do kompromisnog rješenja, ne pridavajući preveliki značaj onome što sad gubite/dobivate. Dugoročno gledano možete samo dobiti ako to uistinu želite. Pozdrav, Vida

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vida, hvala vam za odgovor, doticni suprug ne prihvaca sugestije niti zeli promjeniti trenutnu situaciju a mislim da ni prijedlog za placenu pomoc u kuci ne bi prihvatio "(pa kakva je to zena sta ne moze uredit kucu i djecu?")

Samo jedan primjer: U vrtic po dijete cak ne moze doc ni najstariji sin jer zakon dozvoljava da samo punoljetne osobe dovode djecu? tako da je i to na njoj. Od roditelja nema pomoci jer i kad pomognu sve je to vrlo kratko i uz predbacivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, o temi bi se dalo poprilično razglabati. Ono što sam pokušao je da se od nečega započne, a to je da se nezadovoljstvo koje se nagomilalo kod osobe-pitača priopći drugoj strani na opisani način te da se zajednički prijeđu sve instance, korak po korak, a na koncu, ako se sve poduzeto, ali baš SVE, pokaže nedostatnim i bezuspješnim, svatko od nas ima pravo na izbor-ostati ili otići. Ovakvo ponašanje supružnika nije nastalo preko noći kao što je isto tako iluzorno nadati se da će i poteškoće u razumijevnju SUŠTINEi problema nestati preko noći. Znači-pokušati, inzistirati na razgovoru, jer toliko duguje da sasluša, argumentirati činjenice, predložiti i ustrajati na tome da se neko rješenje iznađe. Ne možete znati što će odgovoriti, možda i hoće ovo što kažete- u prvom trenutku, ali ćete ga potaknuti na razmišljanje i preispitivanje svojih stavova. Ne možete svoje mišljenje zasnivati na pretpostavkama i a priori donašati zaključke. Uostalom, postoji mogućnost da neke od aktivnosti jednostavno ne odradite i mrtvo hladno odgovorite da niste stigli, ALI MRTVO HLADNO! I pri tome ostanite dosljedni, postavite si prioritete i ne odustajte, neke će stvari biti prisiljen odraditi sam, ali molim Vas, za svaki slučaj, navucite ipak somotske rukavice. Bog, V.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok!

 

Ma jasno mi je da niste supruga iz ovog slučaja, ali je teško pisati u nekom 333 licu jednine. Inače, moje mišljenje je da ste neutralni utoliko što niste izravni postavljač pitanja i na to bih ograničio Vašu neutralnost, međutim, imate dobru volju pomoći osobi o kojoj je riječ i tu vaša nutralnost prestaje. Ukoliko osobe o kojima je riječ ne potaknu komunikaciju, otvoreno iznesu na stol probleme koji ih muče, argumentirano, iskreno i s velikom željom da to riješe na obostrano zadovoljstvo, mislim da bi pomoć trebali potražiti u nekom od bračnih savjetovališta . Pozdrav, V.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija