Jump to content

ostavinska rasprava


anonimno

Preporučene objave

Interesira me ukoliko mi tko može pomoći,

Nakon smrti oca javni bilježnik je na ostavinsku raspravu pozvao mene i brata kao jedine zakonske nasljednike. Neposredno nakon smrti prilikom prijave podataka za ostavinsku raspravu, a koje sam ja morao dostaviti nadležnom matičnom uredu sačinio sam i popis nekretnina i pokretnina koje je otac imao u vlasništvu. Između ostalog u isti popis uvrstio sam i alat kojeg je otac imao u većoj količini. Dolaskom na ostavinsku raspravu, javni bilježnik raspravljao je samo o nekretninama i pokretninama (automobilu) dok je za alat napomenuo kako ne ulazi u ostavinsku raspravu. Ja sam kasnije saznao da sve, pa tako i alat, ulazi u ostavinsku raspravu te se o njemu treba raspravljati. Bilježnik je naveo kako bi se o alatu raspravljalo jedino da je u sklopu nekog obrta kojeg je otac trebao imati prijavljenog. Malo mi je to neobično pa molim za savijet. Tu sam po bilježniku upučen da ukoliko se ne mogu za alat dogovoriti s bratom da protiv njega podnesem privatnu tužbu.

Ne znam može li se naknadno pokrenuti ostavinska rasprava kao na temelju naknadno pronađene imovine?

Izizetno sam Vam zahvalan na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imala nešto slično. Radilo se o akcijama. U sudskoj pisarnici sam zatražila pomoć. Dala sam prijedlog pozivom na broj predmeta te ostavinske rasprave. Sve je ostalo isto samo su dodali i podjelu tih akcija. Znači, sudac je po mom prijedlogu podijelio i akcije na isti način kao i prethodnu imovinu iza pokojnika. Ako sam Vam pomogla ovim, bila bih sretna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji je to javni biljeznik????? Prijavite ga opcinskom sudu, oni ih kontroliraju.

 

Vi sad morate na opcinskom sudu podnijeti prijedlog za pokretanje postupka za raspodjelu naknadno pronadjene ostavinske imovine. Ta se imovina moze putem suda raspodijeliti sukladno ranije donesenom rjesenju o nasljedjivanju (npr. onaj koji je naslijedio pokretnine, naslijedjuje i alat) ili ako nisu nasljednici s tim suglasni, otvoriti ce se rasprava i provesti ostavinski postupak nad tom naknadno pronadjenom imovinom. Ista bi stvar bila da ste tek sad saznali da postoji taj alat, te da u trenutku ostavinske rasprave niste za njega znali.

 

Dakle, na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija