Jump to content

Utvrđivanje međe


sused

Preporučene objave

Molim za pomoć !

Imam problem oko utvrđivanja međe u dvorištu. Zamolio sam susjedu da obnovimo među između moje i njezine čestice pošto su nestale vidljive oznake koje su označivale među. Prema katastru njezin pok.otac gradnjom kuće početkom 70-tih ušao je na moju česticu cca.1,8m. i nikad nije postojala ograda između nas. Za tu kuću nije pokrenut postupak legalizacije, nitko ne živi u njoj i u ruševnom je stanju. Po ostavini iza svoje majke susjeda koja ne živi u toj kući ne želi nikakvu izmjeru već tvrdi da je njezina kuća na njezinoj zemlji i da je međa do ograde koju je moj otac napravio iz nekih drugih razloga. Na moje inzistiranje da joj predočim svu dokumentaciju koju imam i gdje je vidljivo da međa nije ograda nego da je međa od ograde cca.10metara dalje, ne želi ni čuti. Zamolio sam geodeta da joj on objasni situaciju i da mirnim putem postignemo dogovor. Geodet ju telefonski nazvao te ju zamolio da izađe na teren kako bi izvršio izmjeru čestica, no ona to ne želi.

Taj dio svog posjeda uredno održavam ne prelazim među, već se držim cca.0.5m unutar svojeg posjeda, odlažem stvari i oruđa... .

Strina koja je živjela u toj ruševnoj kući pješice je prelazila preko mog posjeda i jednom godišnje je prelazio traktor što su joj dovozili drva (to je bio dogovor između mog oca i pok.strine) i cca1 puta mjesečno pristala automobilom na ulazu u česticu njezina kćer koja ju je posječivala.

Pošto taj dio mog posjeda nije ograđen postavio sam fizičku prepreku od strane ulice i znakom zabranio zaustavljanje i parkiranje na privatnom posjedu.

Što mi je dalje za činiti da riješim ovaj problem ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam problem oko utvrđivanja međe u dvorištu. Zamolio sam susjedu da obnovimo među između moje i njezine čestice pošto su nestale vidljive oznake koje su označivale među. Prema katastru njezin pok.otac gradnjom kuće početkom 70-tih ušao je na moju česticu cca.1,8m. i nikad nije postojala ograda između nas. Za tu kuću nije pokrenut postupak legalizacije, nitko ne živi u njoj i u ruševnom je stanju.

 

Pisanim putem prijavite bespravno sagrađeni objekt građevinskoj inspekciji, i tražite hitno uklanjanje ako je objekat u ruševnom stanju (opasan!)

Navedite da kuću već dulje vrijeme nitko ne koristi.

 

U prijavi navedite kao vlasnika osobu i adresu koja je navedena u zemljišnoj knjizi. Ako rješenje o nasljeđivanju nije provedeno i nekretnina glasi na umrle osobe i na tu adresu na kojoj nitko ne živi - tim bolje. Neka inspekcija donese rješenje za rušenje bez da nasljednica uloži žalbu.

 

Nakon toga (teoretski) imate opciju da sami angažirate tvrtku da provede rješenje o rušenju u dogovoru sa inspekcijom, a troškove rušenja potražujete tužbom od susjede uz zabilježbu tužbe na njenu zemlju.

 

 

 

gdje je vidljivo da međa nije ograda nego da je međa od ograde cca.10metara dalje, ne želi ni čuti. Zamolio sam geodeta da joj on objasni situaciju i da mirnim putem postignemo dogovor. Geodet ju telefonski nazvao te ju zamolio da izađe na teren kako bi izvršio izmjeru čestica, no ona to ne želi.

Taj dio svog posjeda uredno održavam ne prelazim među, već se držim cca.0.5m unutar svojeg posjeda, odlažem stvari i oruđa... .

...

Pošto taj dio mog posjeda nije ograđen postavio sam fizičku prepreku od strane ulice i znakom zabranio zaustavljanje i parkiranje na privatnom posjedu.

Što mi je dalje za činiti da riješim ovaj problem ?

 

A zašto ste se uopće išli upuštati u besmisleno moljakanje - da se dogovorite oko toga da ogradite svoj posjed kojeg ste ujedno i u vlasništvu ?

 

Vi taj dio koristite i održavate, držite tamo svoje stvari, ... a na susjednoj čestici nitko i ne živi.

Na vašem mjestu ja bi jednostavno po oznakama geodeta napravio ogradu točno do međe. Ne treba vam odobrenje susjeda za to. Dio na kojem je kuća koja je bespravno sagrađena ogradite do zida u ravnoj liniji kuće privremenom ogradom, tako da dio kuće koji je na vašoj čestici ostane stršati. Tako se može kuća rušiti bez da vam oštećuju ogradu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija