Jump to content

kupnja stana i ugovor o doživotnom uzdržavanju


sesvete1

Preporučene objave

poštovani, molila bih za pravnu pomoć, a radi se slijedećoj situaciji: zainteresirana sam za kupnju jednog stana međutim ono što me muči je da sam na e- izvatku u povijesnim zapisima između ostalog našla da je stan u jednom trenutku na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju bio upisan kao vlasništvo davatelju uzdržavanja. davatelj uzdržavanja je potom zamijenio stan te je upisan novi vlasnik koji je potom prodao stan današnjim vlasnicima. Napominjem da je primatelj uzdržavanja još živ. Ugovor o doživotnom uzdržavanju ima datum 20.06.1997. a 11.07.1997. je izvršena zamjena te je uknjiženo novo vlasništvo. Mene zanima da li bih mogla imati kakvih pravnih posljedica zbog tog ugovora o doživotnom uzdržavanju, ako ne prije onda kada primatelj uzdržavanja ne bude više živ zbog eventualnih nasljednika ili nečeg drugog. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U činjeničnom stanju se neke stvari kose sa zakonom.

Naime,navodite da je primatelj uzdržavanja po ugovoru o doživotnom uzdržavanju još uvijek živ a da se davatelj uzdržavanja na temelju istog ugovora upisao kao vlasnik te nadalje prometovao istom nekretninom,što je u suprotnosti sa zakonom,obzirom da je stjecanje prava vlasništva na temelju ugovora o dož.uzdržavanju odgođeno do smrti primatelja uzdržavanja.

Jedino postoji mogućnost da se radi o ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju,a da ste greškom napisali doživotnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li da potražim mišljenje odvjetnika ili možda u gruntovnici mogu nešto više doznati?

 

Savjetujem vam da angažirate odvjetnika, ne samo da utvrdi stanje u vezi tog ugovora, nego i da vas zaštiti u samom postupku kupoprodaje. Kod kupoprodaje nekretnina su dosta veliki novci u igri i dobro je da vas netko savjetuje u tom postupku, sastavi ugovor i u najkraćem mogućem roku ga provede u gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o doživotnom uzdržavanju ima datum 20.06.1997. a 11.07.1997. je izvršena zamjena te je uknjiženo novo vlasništvo. Mene zanima da li bih mogla imati kakvih pravnih posljedica zbog tog ugovora o doživotnom uzdržavanju, ako ne prije onda kada primatelj uzdržavanja ne bude više živ zbog eventualnih nasljednika .

 

Cijela ta situacija je više nego nejasna u pravnom smislu, a i okolnost da je stan više puta mjenjao vlasnika možda upućuje da i sadašnji vlasnik nastoji da se riješi stana zbog toga.

 

Moj savjet je da izbjegavate takvu nekretninu. Jednostavno nije vrijedna rizika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija