Jump to content

Cudna oporuka


gianna

Preporučene objave

otac je umro,ja sam mu jedino dijete, prije smrti napisao je vlastorucnu oporuku kojom kucu naravno nakon svoje smrti ostavlja majci do njezine smrti, nakon toga kao nasljednika u oporuci navodi mene, s tim da u slucaju prodaje odredjeni postotak ide mojoj kcerci iz prvog braka, zacudila me je ova klauzula jer ja, iako sam u drugom braku, nemam vise djece i nemam namjeru ih ni imati.Naravno ja cu se sloziti s ovom oporukom jer ne vidim razlog, ionako je moja kcer nakon moje smrti jedini nasljednik, sto je otac mislio ovom oporukom?? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vi ste ustvari iskljucivi naslednik po ovom testamentu. Jer pazljivim tumacenjem ovog testamenta mozemo zakljuciti da je Vas otac Vas hteo da postavi za pravog i jedninog naslednika, a vasu majku za dozivotnog plodouzivaoca, sto je svakako (za razliku od fideikomisarne supstitucije) dozvoljeni nacin raspolaganja za slucaj smrti. Odredjivanje naslednika nasledniku nije dozvoljeno po nasem pravu, te odredba kojom Vas otac odredjuje da li ce i koliki deo pripasti Vasoj cerki, je pravno nistavan. Medjutim nije nistavan ceo testament, jer on stoji i bez ovih odredbi i to tako kako sam vam objasnio: Vi ste naslednik, Vasa majka dozivotni plodouzivalac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

evo me opet..bila sam na ostavinskoj raspravi..s obzirom da se u oporuci spominjalo da bih ja "trebala biti"..nasljednik iza mame,receno mi je da sam ja u biti preskocena tom oporukom i da ne dobivam nista, radi dobrih odnosa s majkom i da ne zakompliciram situaciju, odrekla sam se svog nuznog dijela kuce u njenu korist, bojim se da sam gadno zaribana, al izgleda da vise nema povratka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije smrti napisao je vlastorucnu oporuku kojom kucu naravno nakon svoje smrti ostavlja majci do njezine smrti,

 

mislim da se sud vodio ovime - da je kuću zapravo ostavio vašoj majci. No, nije jasno čemu onda vaše odricanje u njenu korist... očito zbog nejasnoće smisla same oporuke se išlo na vaš dogovor. Da se niste odrekli a pod pretpostavkom da sud smatra da je majka jedini oporučni nasljednik, mogli biste tražiti svoj nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija