Jump to content

Osiguranje za slučaj smrti prodavatelja


Lakonogi

Preporučene objave

Kupac i prodavatelj sklapaju ugovor o kupoprodaji nekretnine u kojem stoji da će kupac odmah isplatiti predujam, a kroz određeno vrijeme i cijeli iznos ugovorene cijene. Kupac stječe pravo upisa vlasništva u trenutku kad isplati cijeli iznos ugovorene cijene.

 

Jasno da ovaj ugovor obvezuje prodavatelja, ali što će se dogoditi ako prodavatelj (fizička osoba) umre prije isteka ugovorenog roka za isplatu, odnosno prije nego što kupac u potpunosti isplati ugovorenu cijenu?

Obvezuje li ugovor nasljednike prodavatelja? Mora li se, kako bi se kupac osigurao, u zemljišnu knjigu spomenuti ugovor upisati kao teret na nekretnini? (da se ne bi dogodilo da smrću prodavatelja kupac izgubi pravo na stjecanje vlasništva nad nekretninom, a bez da mu se povrati isplaćeni predujam)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obvezuje li ugovor nasljednike prodavatelja?
naravno,obzirom da nastupa pravno sljedništvo(čl.5.st.1.ZN)
kako bi se kupac osigurao, u zemljišnu knjigu spomenuti ugovor upisati kao teret na nekretnini?
u zemljišnim knjigama izvršiti predbilježbu prava vlasništva,kako bi se u slučaju smrti prodavatelja konkretna nekretnina izuzela iz ostavinske mase.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mora li prodavatelj pristati na predbilježbu prava vlasništva,
nije potrebna suglasnost
Kupac stječe pravo upisa vlasništva u trenutku kad isplati cijeli iznos ugovorene cijene.
što će reći da ugovor u smislu odredbe čl.56 st.2 ZZK udovoljava za upis predbilježbe prava vlasništva
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nastavno na gornju temu, zanima me da li se nešto suštinski mijenja (pogotovo s obzirom na pravo kupca da izvrši predbilježbu prava vlasništva bez posebnog pristanka prodavatelja) ako dokument koji kupac i prodavatelj potpisuju ne nosi naziv "ugovor", nego "predugovor"?

Znam da načelno ime pravnog posla nije bitno jer je pravno relevantan sadržaj pravnog posla, pa ako se on zove prema jednom pravnom poslu, a sadržaj upućuje na drugi posao, radi se o tom drugom poslu.

Ipak, zanima me može li se predbilježba prava vlasništva ishoditi ako se ne sklopi ugovor, već predugovor, i ima li bilo kakvih pravnih posljedica ako se umjesto ugovora sklopi predugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li se nešto suštinski mijenja (pogotovo s obzirom na pravo kupca da izvrši predbilježbu prava vlasništva bez posebnog pristanka prodavatelja) ako dokument koji kupac i prodavatelj potpisuju ne nosi naziv "ugovor", nego"predugovor"?
kao što kažete bitan je sadržaj pravnog posla,no u vašem slučaju kad z.k.referent vidi naziv(predugovor),biće mu dovoljno da prijedlog odbije,neupuštajući se u utvrđivanje kako konkretni predugovor predstavlja ugovor.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je zapravo bitno izvršiti predbilježbu prava vlasništva? Napisali ste da se time postiže, u slučaju smrti prodavatelja, izuzimanje nekretnine iz ostavinske mase.

Što kupac zapravo dobiva izuzimanjem nekretnine iz ostavinske mase, ako pravno sljedništvo(čl.5.st.1.ZN) ionako nastupa?

 

Dakle, u slučaju da se ne izvrši predbilježba prava vlasništva, da li nasljednike prodavatelja obvezuje predugovor o kupoprodaji? (moraju kupcu dati tabularnu izjavu nakon što on u cijelosti isplati ugovorenu cijenu, ili mu isplatiti dvostruki iznos kapare)

 

Pitam ovo jer je sad komplicirano prepravljati već sastavljeni predugovor koji je predložio prodavatelj, pa ne bi tražili prepravljanje ako to nije potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija