Jump to content

k.d. povrede slobode odlučivanja birača i tajnosti glasovanja


VladimirS

Preporučene objave

Poštovani,

Čini li predsjednik jedne parlamentarne stranke kaznena djela iz čl.333. i 336. KZ/11 ako ozbiljno prijeti isključenjem iz stranke članovima koji na parlamentarnim izborima nisu glasali za stranku čiji su članovi? Prdsjednik stranke je do "dokaza" došao izračunom posredno jer je broj glasova manji od broja članova

Statut te stranke naravno nije propisao tu obvezu za koga se mora glasovati i mora li se izaći na izbore. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini li predsjednik jedne parlamentarne stranke kaznena djela iz čl.333. i 336. KZ/11 ako ozbiljno prijeti isključenjem iz stranke članovima koji na parlamentarnim izborima nisu glasali za stranku čiji su članovi?

 

Kazneno djelo iz čl. 333. KZ-a definitivno ne čini, jer tamo sila/ozbiljna prijetnja i dr. moraju prethoditi izborima, a, ovdje se to čini post festum izbora.

 

Što se djela iz čl. 336. KZ-a tiče, također sam mišljenja da djela nema, imajući u vidu i pravno shvaćanje o tome kako je pravo glasanja političko pravo koje pojedinac i nije dužan iskoristiti, pa objava takve informacije (da nije glasao) ne čini biće spomenutog kaznenog djela, već samo objava za koga je tko glasao (ako je glasao), logikom da se tajnost glasovanja odnosi na trenutak kada je to pravo ostvareno, ne i kada nije.

 

Zanimljivo je kako ovaj Prezidente nije uračunao mogućnost da pojedini član stranke nije glasao za tu istu stranku, kada već koristi argument brojnosti članstva.

 

I Vladimire, sve u sferi delikata protiv izbornog prava vam je svojevrsna lex imperfecta, što se moglo zorno vidjeti i na proteklim izborima, a kaznena sfera je rezervirana za one eklatantne primjere kršenja spomenutih prava, koji su mogući u teoriji ili od strane osoba intelektualno siromašnih kapaciteta odnosno teško zadojenih ideologijom, o čijoj god da se ideologiji radi.

 

Statut te stranke naravno nije propisao tu obvezu za koga se mora glasovati i mora li se izaći na izbore.

 

Takav Statut, i da postoji, bio bi protuustavan i protuzakonit te ne bi prošao kontrolu nadležnih tijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani g.G-man. Bio bih Vam zahvalan kad biste mi u dvije-tri rečenice pojasnili što je to lex imperfecta jer ni u jednoj pravnoj enciklopediji koju imam kod kuće nisam naišao na taj pojam. A na Googleu mi se otvaraju samo neki poljski sajtovi. Unaprijed hvala.

Što se tiče Prezidentea, slažem se s Vama da za to k.d. prijetnja treba prethoditi izborima. Ovo što smo imali prilike vidjeti u emisiji Otvoreno su bile prijetnje NAKON izbora, ali vrlo je logično i moguće da je slične "prijeteće instruktaže" za koga treba glasati bilo i PRIJE izbora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio bih Vam zahvalan kad biste mi u dvije-tri rečenice pojasnili što je to lex imperfecta jer ni u jednoj pravnoj enciklopediji koju imam kod kuće nisam naišao na taj pojam.

 

Lex imperfecta je termin koji se u teoriji prava odnosi na zakon, pravno pravilo, regulu ili propis kojeg ne možete provesti budući nemate predviđenu sankciju za isti ili je isti suviše neodređen da se može raspoznati što bi trebao normirati.

 

Kada sam upotrijebio taj termin, aludirao sam na slučajeve eklatantnih i opetovanih kršenja instituta izborne šutnje, pozivanja birača da glasaju za određenu opciju via SMS, e-mail ili pismo, fotkanja glasačkih listića i njihova objavljivanja, nepoštivanja kvota ravnomjerne spolne zastupljenosti na izbornim listama te niz drugih kršenja raznoraznih pravila u sklopu izbornog procesa, a za koja kršenja nemate sankciju, te stoga ne možete osigurati njihovo poštivanje.

 

Zato je i sam DIP više puta istaknuo da može samo apelirati na građane i same sudionike izbornog procesa, a to znači doslovce reći "joj, baš ste zločesti, nemojte više". I imali smo prilike sami vidjeti kako to funkcionira u praksi.

 

Ovo što smo imali prilike vidjeti u emisiji Otvoreno su bile prijetnje NAKON izbora, ali vrlo je logično i moguće da je slične "prijeteće instruktaže" za koga treba glasati bilo i PRIJE izbora.

 

Naravno da je bilo, ali dokazati ih je praktički nemoguće. A vrlo često se naveden argument "čuli smo, priča se, prijatelj moje prijateljice mi je rekao i sl." koristi da bi se difamiralo protivničku političku opciju, pa se dosta rezervirano reagira na takva prozivanja i kada jesu realna budući ovakvom zlouporabom gube kredibilitet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija