Jump to content

naknadno pronađena imovina


anonimno

Preporučene objave

želio bih kupiti zemljište(vinograd) koje nije bilo predmet ostavinske rasprave. tko može pokrenuti, i kako, postupak za utvrđivanje nasljednika, odnosno sadnjašnjeg vlasnika (mogućih nasljednika je više, u posjedu je unuk koji nije sudjelovao u ostavinskoj raspravi, a čija majka je umrla prije svoga oca koji je bio vlasnik)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

III. POKRETANJE OSTAVINSKOG POSTUPKA

Pokretanje postupka

Članak 210.

Ostavinski se postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu.

 

II. PRETHODNE RADNJE

1. Smrtovnica

Sastavljanje smrtovnice

Članak 192.

(1) Kad neka osoba umre ili bude proglašena umrlom, matičar nadležan za upis činjenice smrti u maticu umrlih sastavit će smrtovnicu i dostaviti je sudu, ili je predati osobi na čiji ju je zahtjev sastavio.

 

Dakle, matični ured je bio dužan dostaviti smrtni list sudu, a sud provesti ostavinsku raspravu.

 

A sad kako to izgleda u praksi.

 

Prvo, matični uredi ne obavljaju svoju zakonsku obavezu.

 

Drugo, mogli biste Vi tražiti u matičnom uredu smrtni list i dostaviti ga sudu.

 

U jednom matičnom uredu će Vam to omogućiti, u drugom reći da smrtni list izdaju samo nasljednicima.

 

Ako smrtni list dostavite sudu, jedan će sud (provjereno) bez problema provesti postupak i kao zainteresiranu osobu Vas o tome obavijestiti, a na drugom će Vas sudu predsjednik suda zgranuto pitati kako Vam je palo na pamet da to tražite, kad to mogu samo nasljednici (isto provjereno u praksi).

 

Zakon se ne poštuje, a građanin nema pravo tražiti od institucija da ga poštuju ako nema (ono što oni misle da je) valjani pravni interes.

 

Takav nerad je jedan od razloga nereda u zemljišnim knjigama, jer su nasljednici nemarni a država ne funkcionira.

 

Predlažem Vam da pokušate zatražiti smrtni list i dostaviti ga sudu.

 

Sud je dužan provesti ostavinsku raspravu kad dobije smrtni list ako je pokojnik imao nekretnine. Nema u zakonu uvjeta da dostava mora pristići isključivo od matičnog ureda.

 

Ako Vam smrtni list ne daju, napišite matičnom uredu dopis s molbom/upozorenjem/zahtjevom da obave svoju zakonsku dužnost.

 

Naravno, sve to napravite ako ne možete naprosto lijepo zamoliti nasljednike da sami obave postupak. A nije baš jasno iz Vašeg upita zašto to ne možete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za naknadno pronađenu imovinu podnosi se zahtjev tako da se pozove na postojeće rješenje i podnese se dokaz (z.k. izvadak) o postojanju te imovine. Nije potrebno obrazložiti zašto ta imovina nije prije navedena.

 

Sud u načelu ne provodi novu raspravu, nego tu imovinu raspodjeljuje kako je bilo određeno u prvom rješenju i o tome donosi rješenje.

 

Međutim, ako je bilo u prvom postupku odricanja ili nečeg sličnog, ili ako su se promijenile okolnosti, npr. neki od nasljednika su umrli pa su se pojavili njihovi nasljednici kao nove stranke, sud može sazvati novu raspravu.

 

Što se tiče podnošenja zahtjeva za naknadno pronađenu imovinu, to u pravilu podnosi netko od nasljednika.

 

Sud bi morao tako postupiti i ako o postojanju takve imovine (nekretnine) sazna od nekog drugog, ali se bojim da je praksa slična kao što sam opisao za pokretanje samog ostavinskog postupka.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija