Jump to content

Kada u mirovinu???


trozubac

Preporučene objave

Naime, nosioc sam OPG-a, te punim 35 godina mirovinskoga staža početkom 01.11.2016, a bez navršenih 60 godina starosti.

 

Rečeno mi je da ako sada ugasim OPG do 01.11.2016, ne moram više plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno soc. osiguranje te da ću kada napunim 60 godina starosti moći ići u prijevremenu starosnu mirovinu, no međutim ako ne ugasim OPG i ostanem dalje kao nosioc, unatoč stažu od 35 godina, da ću moći tek u starosnu mirovinu sa 65 (67) godina...

 

obzirom da ću uskoro imati 35 godina mirovinskog staža, nejasno mi ako ugasim OPG mogu ići sa 60 godina u mirovinu, a ako ne ugasim onda (unatoč 35 godina mirovinskog staža)ne mogu?.... molim objašnjenje ako netko zna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da razjesnimo u RH prema postojecem zakonu u prijevremenu starosnu mirovinu se moze sa 60 godina starosti i 35 godina staza uz penalizacuju od 0,34% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Uvijet za starosnu mirovinu je 65 godina zivota i minimalno 15 godina staza.

Vi kao vlasnik OPG-a da bi mogli ostvariti mirovinu morate prestati biti mirovinski osiguranik, znaci morate ili ugasiti OPG ili ga prebaciti na nekog drugog (suprugu, sina, cer ili neku trecu osobu).

Izmedju navrsenih 60 i 65 godina zivota te navrsenih minimalno 35 godina staza mozete uvjek dati zahtjev za prijevremenu starosnu mirovinu a uz gasenje ili prebacivanje OPG-a na nekog drugog, a ta prijevremena mirovina je podlozna penalizaciji.

Kad tocno navrsavate 60 godina zivota.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija