Jump to content

POLAGANJE PRAVOSUDNOG ISPITA PO SKRAĆENOM PROGRAMU


anonimno

Preporučene objave

Državni sam službenik, položila sam državni stručni ispit i pripremam se za polaganje pravosudnog ispita.

Zanima me kakav je kriterij, ali i odnos ispitivača prema kandidatima koji polažu ispit po skraćenom programu.

Nadalje, zanima me da li, pri ispitivanju organizacije pravosuđa, ispitivač pita detaljnije to područje, budući ne odgovarmo ustavno ustrojstvo, te da li se, općenito pri ispitivanju, uzima u obzir gdje i na kojim poslovima tko radi, te ispituju li možda i vezano za to područje.

Također me zanima koliko je, otprilike, potrebno vremena za učenje i uspješno polaganje ispita po skraćenom programu.

Osim toga, čula sam da kandidati koji polažu ispit na ovaj način nakon prijave ispita dobiju rješenje ministarstva o tome da ne trebaju polagati ustavno ustrojstvo, radno pravo i organizaciju pravosuđa. Budući sam nedavno prijavila ispit, ne znam trebam li očekivati takvo rješenje.

Sve informacije i savjeti su dobrodošli!

 

H V A L A ! :-):-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ja imam ista pitanja (i problem :-o ) kao i ti, dakle ono što sam ja čula od onih sretnika koji su uspjeli položiti je to da je kriterij isti, ispitivači ponekad i ne pitaju kandidata gdje radi, šteta..ali se ipak zna desiti da i tu činjenicu uzimaju u obzir prilikom ispitivanja, dakle ja idem u 11 mj, ako uspijem proći (odgovaram po sk.programu) NITKO SRETNIJI OD MENE, i bit ću toliko kolegijalna da sve u detalje objavim na netu, ako ne imam dojam da ću izvršiti harakiri...nakon već 2 puna tjedna ne spavanja....kako god bilo puno sreće...ipak nekako taj prvosudni svi polože , sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam upravo u fazi hrabrenja. Situacija je identična - drž. službenik, položeni drž. stručni ispit, nedavno ispunio uvjete i sada kao mačak oko vruće kaše kružim i ne znam od čega krenuti (najvjerojatnije KP).

 

Pomalo me hvata strah od gomile materijala, pogotovo kada se uzme u obzir da za razliku od kolega iz odvjetništva i sudstva nisam bio u doticaju s KP, KPP, GP, GPP - tako da mi fali onaj dio znanja koji se moze steči kroz praksu. Planiram izaći negdje u veljači - ožujku (naravno sve ovisi o tempu učenja), pa je svaki savjet i te kako dobrodošao! Pozdrav svima! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam, iako sam državni službenik, volontirala godinu dana na sudu kako bih ranije stekla uvjete za pravo na polaganje pravosudnog, tako da imam kakvog - takvog iskustva u pisanju presuda, i to više iz građanskog nego iz kaznenog prava. Jedino što me sada muči je vrijeme koje mi je preostalo do ispita. Nešto učim po zakonu, nešto po skriptama. Ne bih se htjela izgubiti u mnoštvu detalja, a opet, strah me je da ne učim preusko, tako da sam na sto muka.

Ako može, neka mi se javi kolegica koja izlazi na roku u 11. mjesecu i neka mi kaže koliko je i kako učila, odnosno kako uči. :thankyou: :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ja sam ona koja ide u 11. mj., pa kolegice to kod mene ide ovako, učim KP po zakonu (sve), kazneno met. po skripti (navodno dovoljna), građansko po knjizi vedriš-klarić, (sve), po zoo samo neke ugovore (po objavljenim pitanjima s legalisa(Bog ga blagoslovio) :-) , onda dalje org. pravosuđa nisam još ni pipnula (pa nemogu reći), trgovačko skripta, obiteljsko i nasljedno po zakonima (nije neki bed, nekako uđe u glavu, narovno ono najbitnije), mislim da sam sve obuhvatila, ..ma nisam gpp po skripti (dosta mi je to teško, a skripta opširna)...a šta ću...naravno to je moj sistem...joj meni nadam se da će uroditi plodom...oni koji su tu muku rješili kažu da je to sasvim dovoljo...NARAVNO UZ JOŠ VELIKU DOZU SREĆE, javim se, učim već dva tjedna..i u glavi mi je jedino totalna konfuzija...pozdrav svima...A KOLEGI KOJI PREDLAŽE DA SE SKUPIMO ZA TEČAJ BRZOG ČITANJA...ja sam i to prošla (i to dva različita tečaja) i mogu reći DA JE TO TOTALNO GUBLJENJE VREMENA, jedino što sam na tečaju upoznala neke kolege...KOJI KAŽU DA IM ISTI NIJE TAKOĐER, UOPĆE POMOGAO....ali nismo svi isti.....sretno svima....sorry na dužini posta, ali cijeli dan doma s zakonima...jednostavno :-o pa onda :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Evo kolege iz prve ruke,iz državne sam firme, položila sam u rujnu ove godine po skraćenom programu, ispitivači su me pitali gdje radim ali nisu imali ništa blaži kriterij prema meni u odnosu na druge (odvjetničke i sudačke vježbenike),iz kaznenog mi je pročito cijelu presudu do detalja i pitao me zašto sam tako presudila, nisu me šiljili tamo s nekim pitanjima ali nisu ni druge, drugim riječima ono što te pitaju jednostavno moraš znati ali neka vas sad ovo ne obeshrabri jer može se položiti samo treba biti uporan

 

pozdrav svima i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija