Jump to content

Zastara na dug alimentacije


silviozg

Preporučene objave

Pozdrav.

 

molim savjet.

 

imam sudsko rijesenje o uzdrzavanju svoje dvoje djece koje sam, obzirom na prihode, nekad potpuno ispunjavao a nekad nisam. Dobio sam ovrsno rjesenje za dug (koji po meni nije toliki koliki je naveden, ali to nije pitanje).

Zanima me nakon koliko ide zastara na ratu alimentacije obzirom da se to sve ustvari desavalo 2011. i 2012. a nadalje sve gotovo uredno placam, te sam jedan mjesec i uplatio 5x vecu ratu alimentacije.

 

Pitanje:

 

1. ako je zastara 5 godina, kako sam negdje procitao, znaci da nisam duzan za dospjeli dug unatrag 5 godina od pokretanja ovrhe nego samo za neplacanje unatrag tih 5 godina? i ako je tako, sto sa tom uplatom koju sam uplatio puno vecu, jesam li time u pretplati?

 

2. u rjesenju mi pise da mi zele uzeti 1/2 place. dali je to zakonski i znaci li to da ostala polovina ide na moj zasticeni racun (imam jos neke ovrhe-EOS)?

 

3. u rjesenju pise da se pozivaju na clanak 172. ovrsnog zakona ali ustvari je na clanak 173. ima li kakvog smisla to spominjati da ne znam sto je sa clankom 172. koji oni spominju?

 

4. imam pravo zalbe 8 dana od dana primitka. rjesenje je preuzeto u srijedu 23.11. to znaci da ja moram zalbu najkasnije 1.12. odnijeti na postu preporuceno?

 

hvala unaprijed na svim odgovorima (a nadam se da cete mi pomoci kao i uvijek).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Poštovani, kako navodite radi se o dugu iz 2011. i 2012. godine.... u pravu ste da je rok zastare potraživanja temeljem uzdržavanja 5 godina, ali je bitno kada je pokrenut prijedlog za ovrhu, tako da čisto sumnjam da bi se moglo raditi o zastari, to Vama piše u prijedlogu za ovrhu temeljem kojeg je i doneseno ovršno rješenje, mislim da bi trebalo biti na faximilu (štambilju) u gornjem desnom uglu prednje stranice...

 

2. Bez obzira što već imate ovrhe, ovrha temeljem duga uzdržavanja djece ima prednost pred svim drugim ovrhama....

 

3. Također Vas, temeljem duga uzdržavanja, mogu ovršiti do 1/2 (ne 1/3 kao za ostale ovrhe) Vaših primanja ili prosječne plaće u RH za protekli period..

 

Ovo sa greškom njihovog citiranja članka Ovršnog zakona ne bih komentirao, očito je, ako je tako kako navodite, greška napravljena, temeljem toje Vi možete prigovarati, ali pitanje koliko se isplati, jer se greška uvijek lako ispravi...

 

Iskreno, neznam što da Vam pametno savjetujem, možda razgovor i dogovor sa djecom (majkom kao zak. zastupnikom iste), da povuku navedenu ovrhu, te da im Vi, dragovoljno, plaćate neki dodatni iznos do podmirenja duga, samim time što ste, kako navodite, jednu mjesečnu ratu platili 5x više od stvarno određene ili da temeljem te rate prigovarate na ukupni iznos duga, poglavito što navodite da smatrate da dug nije toliki, pa dokazivati stvarni dug, na kraju krajeva to je Vaše pravo koje Vam nitko ne može niti osporiti niti oduzeti, ali...., uvijek postoji ono ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da u konkretnom slučaju postoji pravomoćna odluka suda, na zastaru se primjenjuju odredbe čl. 233 i 235. Zakona o obveznim odnosima.

Članak.233.

Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

Članak 235.

Zastara ne teče:

1) …………………

2) između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo,

 

Zastarni rok od 5 godina vrijedi za potraživanje uzdržavanja unazad pet godina od podnošenja tužbe za uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, moj lapsuz, radi se o zastarnom roku od 10 godina sukladno čl. 233., kao i zastoju zastare koja ne teče po čl. 235. st. 2. ZOO-a, znači u konkretnom slučaju nema niti govora o zastari, jedino, kako sam naprijed naveo, dolazi u obzir prigovarati na ukupan iznos duga i dokazivati ili razgovor i možebitni dogovor.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija