Jump to content

Naknadno pronađena imovina


JuliusII
 Dijeli

Preporučene objave

Činjenično stanje je sledeće:Otac tužilje je imao priznanice na kojim je bilo ispisano ime lica A koje mu je, po tvrdnjama njegove cerke dugovalo novac. Vodio se ostvinski postupak koji je pravosnažno okončan na kojoj imovini su cerka i sin pokojnog oglaseni za naslednike. Zatim se poveo ostavinski postupak pošto su pronađene priznanice, gdje se sin odrice nasledstva, i nepravosnažnim rešenjem tužilja-cerka pokojnika je oglasena za naslednika. Tužilja -ćerka pokojnika i njegov sin su podnijeli tužbu protiv lica A, čije ime je bilo napisano na priznanicama za koje tvrde da je dužnik njihovom pokojnom ocu. Tužba je podnijeta, dakle radi se o parničnom postupku, prije nego je donijeto nepravosnažno rešenje kojim je tužilja oglašena za naslednika na naknadno pronađenoj imovini-priznanicama. Momentom kad se donese ovo nepravosnažno rešenje, sin povlači tužbu u parnici i ostaju samo ćerka pokojnika i tuženi-lice A. Tuženi ističe prigovor zastare.Koji rok zastare bi se ovdje mogao primjenjivati?Kako ovdje računati zastaru, da li se vrijeme zastare koje je teklo dok je pokojni otac bio živ, kumulira sa vremenom posle njegove smrti? Od kojeg momenta počinje da teče zastara i a li se može govoriti o zastoju zastare, jer se na zastoj poziva tužilja. Tvrdi da zastoj zastare teče od momenta smrti njenog oca pa sve do pravosnažnosti ostavinskog rešenja u postupku po naknadno pronađenoj imovini-priznanicama. Opreza radi ponavljam-ostavinsko rešenje na priznanicama još nije pravosnažno.Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li se vrijeme zastare koje je teklo dok je pokojni otac bio živ, kumulira sa vremenom posle njegove smrti?
Da,osnovom odredbi čl.217.Zakona o obveznim odnosima
Od kojeg momenta počinje da teče zastara
od trenutka kad je dug dospjeo na naplatu,tj.od trenutka kad je vjerovnik bio ovlašten zahtijevati ispunjenje obveze
da li se može govoriti o zastoju zastare,
u konkretnom slučaju pozivanje na zastoj zastare je neutemeljeno u o odredbama čl.235,236 i 237.Zakona o obveznim odnosima
jer se na zastoj poziva tužilja. Tvrdi da zastoj zastare teče od momenta smrti njenog oca pa sve do pravosnažnosti ostavinskog rešenja
neutemeljena tvrdnja,na što upućuje stajalište Vrhovnog suda RH zauzetog u odluci Rev:615/98 od 16.01.2002.godine.

""Nasljednici mogu svoja prava ostvarivati pa tako zahtijevati i povrat zajma odmah po smrti ostavitelja, ne čekajući donošenje rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija