Jump to content

poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu


matijam

Preporučene objave

Imam ugovor na neodređeno i više od 10g. radnog staža u velikoj firmi koja pozitivno posluje. Međutim zbog restrukturiranja poduzeća najavljen mi je poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu kao tehnološki višak uz minimalnu otpremninu, koja nije ni vrijedna spomena. Ja sam već neko vrijeme na bolovanju a još uvijek mi nije uručen otkaz. nedostaju mi još samo 2 godine staža do ispunjenja uvjeta za mirovinu (imam 58god.) i zaista mi ovaj otkaz nikako ne odgovara, pa je moje pitanje može li mi poslodavac uručiti otkaz za vrijeme bolovanja ? Koliko shvaćam, ako su pregovori u tijeku i ako mi još nije uručen otkaz onda ni ne teče otkazni rok. Međutim, može li mi poslodavac za vrijeme bolovanja putem pošte dostaviti otkaz, moram li ja preuzeti tu pošiljku i imam li u tom slučaju pravo na otpremninu? Izgledno je da će mi bolovanje potrajati možda i više mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....nije ozljeda na radu ako to pitate

 

To je ono što je bitno, jer da je rezultat ozljede na radu ili profesionalne bolesti, štitila bi vas odredba čl. 38. Zakona o radu -

 

"Radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu."

 

Nisam mislio na detalje bolesti, ako ste me tako shvatili.

 

Glede mogućnosti otkaza, poslodavac vam može otkazati ugovor o radu i za vrijeme trajanja bolovanja, a ukoliko će vas osloboditi obveze rada za vrijeme trajanja otkaznog roka, tada će otkazni rok teći i za vrijeme bolovanja (osim ako nije drugačije određeno), na što ukazuje odredba čl. 121. st. 5. Zakona o radu -

 

"Otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno."

 

Glede poslovno uvjetovanog otkaza, ukazujem i na odredbu čl. 115. st. 2. Zakona o radu -

 

"pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika",

 

no navedena odredba ne veže poslodavca ako zapošljava manje od 20 radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,upoznat sam sa citiranim odredbama zakona o radu ali me zanima praksa....moze li mi poslodavac dostaviti putem poste otkaz ugovora o radu za vrijeme bolovanja i smatra li se dostava izvrsena nakon dva pokusaja dostave...vrijede li odredbe o dostavi kod otkaza? Na koji nacin se mogu zastititi dok sam na bolovanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 132. Zakona o radu -

 

"Na dostavu odluka o otkazu ugovora o radu te odluka donesenih u postupcima iz članka 133. ovoga Zakona, primjenjuju se na odgovarajući način odredbe o dostavi iz propisa kojim je uređen parnični postupak, ako postupak dostave nije uređen kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu."

 

Apsolutna zaštita je nemoguća, može se eventualno samo kupiti vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani, molim za pravni savjet.

Naime radi se o uciteljici koja je u 1.mj ove godine navrsila 65god. te ima preko 40 god radnog staza. Trenutno vodi treci razred. Zanima me postoji li mogucnost da uciteljica ostane te izvede taj razred do kraja 4. razreda. Učiteljica je zdrava i vitalna, te zeli ostati, i dobro radi svoj posao. Svi roditelji zele da ostane, te planiraju pisati peticiju. Sto se moze napraviti? Postoji li mogucnost da uciteljica nastavi raditi jos jednu skolsku godinu?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija