Jump to content

Radni staž na temelju djece


Floki1

Preporučene objave

Poštovani,

 

Zanima me da li nezaposlena majka može dobiti radni staž na temelju svoje djece i ako može da li to moraju biti maloljetna djeca.

 

Naime, čuo sam da su neke žene uspjele dobiti po godinu dana radnog staža za svako dijete na temelju Obiteljskog zakona iako su nezaposlene, pa me zanima da li ima netko informacije o tome .

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o mirovinskom osiguranju

 

Članak 14

 

Na osobni zahtjev obvezno je osiguran roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti u prvoj godini života djeteta, a nije obvezno osiguran po drugoj osnovi, ako je dijete hrvatski državljanin i ako roditelj i dijete imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Rođenjem sljedećeg djeteta, prije navršene prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu.

 

Ako oba roditelja obavljaju roditeljske dužnosti prema djetetu, a nisu osigurani po drugoj osnovi, obvezno se osigurava majka djeteta, ako se roditelji drukčije ne dogovore.

 

Potrebna dokumentacija:

1. Izvadak iz matice rođenih za dijete - ili rodni list (original i fotokopija)

2. Domovnica za dijete (original i fotokopija)

3. Uvjerenje MUP-a o prebivalištu djeteta (original - ne stariji od 6 mjeseci i fotokopija)

4. Uvjerenje MUP-a o prebivalištu majke (original - ne stariji od 6 mjeseci i fotokopija), nije potrebno ukoliko majka ima točnu adresu na osobnoj iskaznici)

5. Osobna iskaznica roditelja (original i fotokopija)

6. Tiskanica (kupiti u Narodnim novinama, ili u papirnici): M-1P i M-2P - obavezno potpisati

 

U slučaju kada otac koristi pravo potrebna je još i izjava roditelja ovjerena kod javnog bilježnika o postignutom dogovoru o obveznom osiguranju na osnovi čl. 14. ZOMO, ako su oba roditelja nezaposlena.

 

Ukoliko dijete posjeduje osobnu iskaznicu, potrebne su samo osobne iskaznice djeteta i majke, te preslike osobnih iskaznica i tiskanice (pod br. 6).

 

Komentar jedne forumasice:

"Upisala sam prije 2 tjedna i žena mi je rekla da se nisam trebala žuriti prije 1. rođendana da upisuju i 10g retroaktivno i više se ne podnosi nikakav zahtjev. I ako sam malom prije 2 mjeseca vadila osobnu morala sam ić na MUP po potvrdu prebivališta za oboje i u NN po M1P,kopiju Domovnice i rodni list te kopija osobne to je to. "

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija