Jump to content

Razvrgnuce suvlasnistva radi legalizacije


lana_057

Preporučene objave

Postovani!

 

Tijekom građenja kuce za koju postoji građevinska dozvola su napravljene neke preinake, od kojih je najvaznija prosirenje terase koja je trebala biti 2, 2m a napravljena je 4 m, tako da treba raditi nadopunu/izmjenu glavnog projekta, legalizaciju ili kako se vec taj postupak zove.

Priblem je u tome sto je razmak od balkona do susjedne parcele 2,2 m umjesto 3 koliko bi trebao biti. Ta susjedna parcela je suvlasnistvo vlasnika kuce o kojoj pricam i gospođe koja zivi navodno u Americi i tesko da se moze doci do nje. Postoji ugovor u kojem je tocno određeno koji dio pripada kome, ali nikad nije napravljeno razvrgnuce suvlasnistva da se dobiju 2 zasebne parcele.

Sad mene zanima da li bi trebalo napraviti razvrgnuce pa novu parcelu pripojiti ovoj na kojoj je kuca da se dobije razmak od terase do gospođine parcele minimalno 3 metra (tocan razmak je 5 m, ali ne i na papirima) ili je dovoljan taj ugovor za legalizaciju?

Ako nije dovoljan ugovor, moze li se sudski dobiti razvrgnuce suvlasnistva na temelju ugovora?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokrenite postupak za legalizaciju bespravno sagradjenog djela nekretnine (ako je isti napravljen prije lipnja 2011)

 

 

a legalne su postale i gradjevine koje prelaze na druge cestice trecih vlasnika...

 

 

tako da je vama ta udaljenost "najmanji" problem...

 

 

 

 

za razvrgnuce suvlasnista cestice morati ce te pokrenuti tuzbu u kojoj ce te priloziti ugovor kojim je sve dogovoreno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preinake na kuci su napravljene poslije lipnja 2011, kuca jos nije ni zavrsena tako da mislim da se ne moze pokrenuti postupak legalizacije nego nadopuna ili izmjena glavnog projekta da bi se mogla dobiti uporabna dozvola. Kuca je u gabaritima prema grad.dozvoli, jedino terasa izlazi van i unutra ima dosta promjena, polozaj prozora je drugaciji i tako.....

Zato me zanima ovo s tom drugom susjednom parcelom koja je u suvlasnistvu vlasnika kuce i jos jedne zene. Znaci treba li pokrenuti sudsko razvrgnuce suvlasnistva i moze li se onda taj dio pripojiti ovoj parceli na kojoj je kuca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije jos pokrenut nikakav postupak ni prema kakvom nadleznom organu tako da nitko jos nista ne uvjetuje. Kuca nije ni zavrsena. Međutim, kako je u prizemlju predviđen poslovni prostor, taj se prostor nece moci legalno iznajmiti ako kuca nema uporabnu dozvolu, a nece ni dobiti uporabnu dozvolu ako nije izgrađena u skladu sa građ. dozvolom. Vlasnik je svjestan da ce morati podnijeti ili zahtjev za legalizaciju ili nadopunu projekta, sve ok, samo nije siguran kako ce se rijesiti to sto udaljenost do susjedne parcele nije 3m koliko bi trebala biti.

A s obzirom da je pitanje da li se uopce moze doci do te suvlasnice, zanima ga da li se moze podnijeti zahtjev za razvrgnucem pa da se taj dio pripoji parceli na kojoj je kuca. Ili se mozda ne mora pripojiti kad bi ta susjedna parcela bila njegovo vlasnistvo pa da sam sebi potpise suglasnost?

Ja znam da se negdje uporabna dozvola dobije bez problema, bitno da je kuca u gabaritima, ali, vjerujte ovdje nije tako. Zato me zanima kako bi se ovo trebalo rijesiti sukladno zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija