Jump to content

Su/vlasništvo podruma


ignorant

Preporučene objave

Jednoj obitelji je oduzeta kuća s dva stana konfiskacijom. Kuća ima dva stana i podrum koji nije nigdje upisan u ZK, ali postoji od početka zgrade i to se lako može dokazati.

 

Jedan stan je otkupljen kao društveni stan i u ugovoru o otkupu se spominje isključivo taj stan, ne spominju se niti podrum, niti "druge zajedničke prostorije".

Provedeno je povezivanje knjige položenih ugovora i ZK (bez etažacijskog arhitektnoskog elaborata) i sad postoje dvije etaže u 50%, jedna je stan koji je otkupljen, a jedna stan koji ide u povrat. Niti jedan stan u opisu nema zajedničke prostorije niti podrum (onaj otkupljeni nije imao niti u ugovoru o otkupu, a ovaj drugi se u ZK pojavio tek u postupku povezivanja KPU i ZK).

 

Pitanja:

1. s obzirom da u ugovoru o otkupu se ne spominju zajedničke prostorije niti podrum, da li se ipak implicitno može zaključiti da svakom stanu idu 50% u idealnom dijelu ostale prostorije koje nisu navedene u opisu stanova

ili

treba zaključiti da podrum ne pripada otkupljenom stanu, pa se kao pripadak vraća zajedno s drugim stanom bivšem vlasniku (iako niti drugi stan trenutno nema podrum u opisu). Može li odluka o povratu stana sadržavati formulaciju: "Vraća se stan xy i svi pripadci (podrum) koji nisu do sada otkupljeni u okviru otkupa stana"

 

2. je li bolji put dokazivati da je podrum samostalna uporabna cjelina (kako takav zahtjev podići dok još nisi vlasnik, a na suglasnost suvlasnika ionako ne možeš računati) jer doista podrum ima vodu i struju i nešto danjeg svjetla, i zatim nekako (kako?) uvesti ga kao dodatnu etažu "novootkrivenu", upisati ju u ZK i vratiti bivšem vlasniku. Ovaj postupak bi bio logičan, no ne vidim kako ga provesti dok bivši vlasnik nije dobio povrat, da li bi takav uviđaj i upis u zemljišne knjige nove etaže moglo tražiti tijelo koje vodi postupak povrata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija