Jump to content

izvanredni otkaz/pravo na neiskoristeni godisnji


andujar

Preporučene objave

Prijateljica mi je prema poslodavcu uputila zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora, na sto je dobila odgovor da dobija izvanredni otkaz zbog zabrane trzisnog natjecanja ( napominjem da je sve to za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta). Sam otkaz je prepun pogrešaka, definitvno je prošao rok od 15 dana od dana saznanja, radnici nije dopušteno da se očituje, zabrana trzisnog natjecanja nije razlog za izvanredni otkaz....

S obzirom da ionako više ne želi raditi kod poslodavca, neće se žaliti na otkaz, ono u čemu je problem jest da je poslodavac u otkazu napisao da radnica nema pravo na otpremninu ( što je i logično jer je izvanredni otkaz) i godišnji odmor.

Po svim forumima i dostupnim informacijama očito je da sukladno čl.82. ZOR poslodavac mora isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor bez obzira na razlog prekida radnog odnosa. ( ispravite me ako griješim)

S obzirom da je cijelu 2016 bila na porodiljnom, to je puni godisnji za 2016 i razmjerni dio za 2017. U korespodenciji s poslodavcem gdje je on najavio izvanredni otkaz radnica je već zahtjevala da joj se isplati neiskorišteni godišnji odmor.

Molim vas za pomoć koji su joj daljni koraci.

Da se prvo još jedan put obrati poslodavcu sa zahtjevom za isplatu neiskorištenog godišnjeg odmora, i zaprijeti da će se u suprotnom obratiti inspekciji rada ( poslodavac ne daje redovito isplatne liste, prekovremeni nikad nisu isplaćivani...) i svoja materijalna prava potraživati sudskim putem?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak koji potvrđuje Vaše mišljenje - LINK

 

U bitnome, ako radnik nije bio u prilici iskoristiti godišnji odmor zbog prestanka radnog odnosa, bez obzira kako je taj radni odnos prestao, ima pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.

 

Slažem se, neka radnica ponovno zatraži poslodavca isplatu svojih materijalnih prava, neka zaprijeti i inspekcijom, ali ako poslodavac ne udovolji (bojim se da se radi o takvom poslodavcu), možda će morati biti spremna podnijeti i tužbu, tj. zahtijevati svoja materijalna prava sudskim putem, ali tada mora poštovati rokove - zahtjev za zaštitu prava u roku od 15 dana, pa tužba u daljnjih 15, pa se nadam da ti rokovi nisu istekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo hvala na odgovoru.

ne, rokovi nisu još istekli. Samo mi nije jasno temeljem čega pisati zahtjev za zaštitu prava. Koliki je rok za isplatu naknade za neiskoristeni g.o.? radni odnos joj je završio 02.06. zar joj to ne isplaćuje na sljedećoj plaći, odnosno mora čekati platnu listu da vidi jeli joj isplaćeno, a to se može prolongirati do zadnjeg dana u 7 mjesecu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može radi nezakonitog izvanrednog otkaza i povrede drugih prava iz radnog odnosa. Mada, vidite čl. 133. Zakona o radu, ona ne gubi pravo na podnošenje tužbe za ostvarivanje novčanih potraživanja iz radnog odnosa i ako ne podnese zahtjev za zaštitu prava. A po Zakonu o radu, zastara za potraživanja iz radnih odnosa je pet godina, tako da u tom roku može podnijeti tužbu.

Tako da se u tom smislu dopunjujem, ako je Vašoj prijateljici stalo ne da ostvari druga prava iz radnog odnosa, već samo novčana potraživanja, dovoljno je da bez zahtjeva za zaštitu prava podnese tužbu u prije zastare tražbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, po člancima 34. i 35. ZOR-a, radnica može, ali poslodavac ne može otkazati ugovor o radu za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta izvanrednim otkazom, a to govori i sama logika - ako radnica ne radi, tj. koristi porodiljni dopust, ne vidim situaciju u kojoj bi mogla na radnom mjestu počiniti tako tešku povredu obveza iz radnog odnosa da to zaslužuje izvanredni otkaz. Takav otkaz je nezakonit i radnica ako želi nastaviti raditi, mora u onim rokovima tražiti prvo od poslodavca, a zatim i od suda zaštitu svojih prava iz radnog odnosa (poništenje odluke o otkazu, vraćanje na rad i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija