Jump to content

Žalba na građevinsku dozvolu


Miro_H

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Jedno pitanje.

 

Investitor gradi na zemljištu pokraj kuće od roditelja. Zemljišta su relativno mala, kuća od roditelja je prizemnica.

 

Objekat koji bi se gradio pored je prizemlje plus dva kata, visine 13m i 3m od kuće i dvorišta od roditelja sa svim prozorima koje gledaju na stranu njihove kuće i dvorišta.

 

Oni su dali suglasnost za građenje no sada kada je došlo rješenje o građevinskoj dozvoli više ne misle isto jer shvaćaju da je to prilično visoko i vrlo blizu njima tako da su svjesni da će im pasti kvaliteta života, a i cijena njihove kuće i zemljišta.

 

Imaju još par dana za žalbu pa razmišljaju da li nekako mogu povući suglasnost ili se žaliti na nešto.

 

Moje mišljenje je da se ne može drugome onemogućiti da gradi ako je po projektu ispoštovao sve uvjete koji se traže.

 

Da li mogu išta učiniti ili samo kontrolirati da li slučajno prilikom gradnje nema nekog odstupanja od projekta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjalo bi proučiti odredbe prost. plana JLS ako sumnjaju da nešto nije po istom, no onda vjerovatno ne bi bilo ni doneseno rješenje. Bez nekakovog bitnog razloga, a uredno su pozvani na uvid u spis i dali suglasnost (u biti nisu imali primjedbi), mišljenja sam da bi žaba bila odbačena.

 

A ovo zadnje oko kontrole, svakako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Što da u startu nisu dali suglasnost? Pretpostavljam da bi samo odužili dobijanje građevinske dozvole, no opet, ako projekt ispunjava sve zadane uvjete investitor bi dobio građevinsku dozvolu, ali vjerojatno nešto kasnije.

To je neki moje laičko razmišljanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu ste u pravu.

 

Naime, sam upravni postupak se odvija tako da nakon podnošenja zahtjeva za građ.dozvolu, upravno tijelo prvo provjerava jesu li priloženi svi propisani dokumenti, te jesu li ti dokumenti uredni odnosno jesu li u skladu sa zakonom i ostalim propisima. Tada, ukoliko nešto nije u skladu s propisima šalje se nazad na dopunu i/ili ispravak. Nakon što se projekt i prilozi urede, eventualno je potrebno obaviti uviđaj, no to nije obvezan postupak i ovisi o voditelju postupka mora li ga obaviti u svrhu utvrđivanja dodatnih činjenica. Nakon svega toga se pozivaju stranke u postupku na uvid u spis predmeta.

 

Dakle, do tada je papirnato već trebalo sve biti rješeno po svim propisima te u biti uloga susjeda u samom daljnjem postupku izdavanja i nije neka velika. Naravno, postoji pravo žalbe koju MGiPU uglavnom odbija jer su neosnovane, nakon toga postoji mogučnost Upravnom sudu što sve može produljiti na nekoliko godina, ali investitor može početi gradnju i na osnovu izvršne dozvole, dakle one koju je potvrdilo MGiPU ali je uložena tužba Upravnom sudu, na vlastiti rizik. No, ne mora čekati završetak postupka pred US.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija