Jump to content

Pravna osobnost podružnice


Mato0105

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam firmu u BiH, te podružnicu iste na području RH. Jedan djelatnik je bio zaposlen na temelju ugovora na neodređeno u BiH, te je 2012.g. napravljen sporazumni raskid ugovora, te je sklopljen ugovor o radu sa podružnicom firme u RH (ugovor na određeno zbog radne dozvole). Nakon što nekog vremena dobio je otkaz kao i još nekoliko djelatnika zbog nedostatka posla u RH.

Nakon toga djelatnik tuži firmu u BiH i tražeći ponovno zapošljavanje u tu firmu zbog, nadoknadu plaće i sl.

Moje stajalište je bilo da je on nakon otkaza trebao tužiti podružnicu firme u RH, međutim stajalište suda je da podružnica nema pravnu osobnost (što i stoji u zakonu o trgovačkim društvima) i sud je prihvatio njegovu tužbu po toj osnovi. Međutim ja sam imao slučajeva da su i djelatnici tužili i podružnicu (npr zbog ozljede na radu u i sl.) pa je sud donosio presude i prihvatio je podružnicu kao stranku u postupku koja ima obaveze i prava iz radnog odnosa.

Planiram podnijeti apleciju Vrhovnom sudu FBiH, pa me zanimaju iskustva i savjeti, unaprijed hvala!

 

Ažurirano

 

Zanima me da li postoji u radnom pravu negdje odredba da podružnica firme ima prava i obaveze prema svom djelatniku ili ta prava i obaveze pripadaju osnivaču podružnice? Napominjem da je to podružnica inozemne firme, pa je to možda regulirano i nekim međudrđavnim sporazumima (kao što ima npr. međunarodni sporazum o pravima iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko znam, u radnopravnom zakonodavstvu RH se ne definira tko može biti poslodavac, to je regulirano drugim zakonima (već spomenutim ZTD-om). Za zakone u BiH ne znam, niti praksu. Ovakvo stajalište, prema kojemu podružnica nema pravnu osobnost, po mom mišljenju je ispravno (i opet, po zakonima RH).

Što Vama znači ta razlika konkretno (ne formalno)? Ako apelacijski sud uvaži Vašu žalbu i odbije tužbu tog tuženika, i uputi ga da tuži podružnicu u RH?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija