Jump to content

Rad bez ugovora


markoz91939

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za pomoć.

 

Radim već više od 4 godine na određeno, uz ugovore koji se konstantno produljuju. Nedavno sam dobio drugi posao, te želim ovdje dati otkaz. Moj šef želi da mjesec dana odradim otkazni rok, što je zakonski rok ako radnik daje otkaz, ali novi poslodavac želi da ja počnem raditi za 10 dana. Svjestan sam da ako nastavim raditi nakon isteka ugovora, to automatski postaje rad na neodređeno. No, skupljajući papire za novog poslodavca, na potvrdi o stažu mi piše da sam ja još uvijek prijavljen na određeno, a zadnji ugovor mi je istekao 31.03., te sljedeći nisam potpisao. Sa pravne strane, da li mene išta spriječava da samo prestanem dolaziti na posao, ukoliko se ne uspijem dogovoriti za kraći otkazni rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marko, ispada da ste zaposleni na neodređeno, a u tom slučaju vrijede pravila u pogledu redovnog otkazivanja, što znači da ste u obvezi odraditi otkazni rok.

 

Glede vašeg upita, ne znam kako bi vaš poslodavac reagirao da jednostavno prestanete dolaziti na posao, sasvim sigurno bi vam dao izvanredni otkaz, ali bi teoretski mogao i potraživati naknadu štete, ukoliko bi istu pretrpio.

 

Jedno je sigurno - ne možete istovremeno biti u radnom odnosu kod dva poslodavca na puno radno vrijeme.

 

Moja sugestija je da sporazumno raskinete radni odnos sa točno određenim datumom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, želim biti siguran da sam dobro razumio. Znači ja se vodim kao na neodređeno, unatoč tome što sam ja na mirovinskom i dalje prijavljen da radim na određeno?

 

kako Vas tretira HZMO, teško je reći, ali dok god niste odjavljeni, prijavljeni ste kod tog poslodavca. Zakonska je pretpostavka iz Zakona o radu da ako radnik nastavi raditi kod poslodavca nakon isteka ugovora na određeno vrijeme (prešutno), smatra se da je ugovor (u Vašem slučaju, posljednji važeći ugovor) uvijek bio na neodređeno vrijeme.

 

No, dobro da pitate, nedavno sam od nekih knjigovođa čula da nikad nisu čule za ovu zakonsku pretpostavku (začudila sam se jer je ista u Zakonu o radu u svakoj njegovoj inkarnaciji otkad ja znam za to, a i prije), i da ih HZMO traži da za poslodavce za koje vode knjige, dostavljaju nove ugovore o radu, iako ova pretpostavka vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija