Jump to content

Izvanredni otkaz uvjetovan ponašanjem poslodavca


drumm

Preporučene objave

Pozdrav,

situacija je slijedeća, osoba radi kod poslodavca preko 11 godina ,bez da n bolovanja i bez da je ikad tražila povišicu. Firmi zbog krize više ne ide dobro i gazda mjenja (dodaje djelatnost ) program poslovanja ,a da pri tome radnicima ne osigurava nikakvu edukaciju ni poduku. Dvije kolegice se ne snalaze najbolje (ali se trude) i njih gazda počinje sustavno maltretirati. Jedna završava u Vrapču i potom sama daje otkaz , a i druga je završila kod psihologa i trenutno je na bolovanju.

Pitanje je : da li može ova druga dati izvanredni otkaz poslodavcu koji ju maltretira i koji je postupak.

Povratak na taj posao nije opcija.

Hvala vam lijepo na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može, iako se ovdje, po mom mišljenju, može raditi i o mobbingu (ako to opisujete kao "sustavno maltretiranje". Tada radnica može sukladno čl. 134. Zakona o radu podnijeti pritužbu na poslodavca povjereniku za zaštitu dostojanstva radnika (ako poslodavac zapošljava više od 20 radnika, ima imenovanog takvog povjerenika, a ako ne, onda samom poslodavcu). Ako nije opravdano očekivati da će poslodavac radnici pružiti zaštitu dostojanstva (što bi ovdje moglo biti slučaj), radnik ima pravo prekinuti rad pod uvjetom da je zatražio zaštitu od mobbinga pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od 8 dana od prekida rada.

Tada radnik ima pravo i na naknadu plaće za vrijeme prekida rada.

Naravno, i u slučaju da radnica poslodavcu da izvanredni otkaz uvjetovan njegovim ponašanjem, imala bi pravo na naknadu za nezaposlene s HZZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, i u slučaju da radnica poslodavcu da izvanredni otkaz uvjetovan njegovim ponašanjem, imala bi pravo na naknadu za nezaposlene s HZZ-a.

 

S ovime se apsolutno slažem, ali nažalost u jednom posve identičnom slučaju, jedna Ispostava HZZ-a je radniku odbila priznati pravo na NN, a iz razloga zašto nije tražio prethodnu zaštitu od poslodavca, pa posljedično i suda. Nažalost, radnik se nije htio žaliti, pa je ostalo nerazjašnjen stav Ministarstva po tom pitanju (u režimu ranijeg zakona, dok sada HZZ ima autonomiju u odlučivanju).

 

Osobno sam bio konsterniran takvim rezoniranjem (jer apsolutno nigdje u zakonu ne stoji obveza postupanja na traženi način od HZZ-a), no unatoč nagovoru da se piše žalba, čovjek nije htio više imati posla s time, pa se pomirio i pustio nek ih voda nosi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija