Jump to content

zakonska udaljenost sadnje susjeda


Lellla

Preporučene objave

Od susjeda čempresi vlaže zid tj zid se nikad ne može potpuno osušiti, ni zimi ni ljeti jer ljeti naravno zaljevaju kao sumanuti jer sve to raste u pola metra zemlje. 
Dakle zid je zelen od vlage s vanjske strane. A uskoro će biti trul i s unutarnje jer to je prastara gradnja.
Dodatno kad puše taj čempres drlja po tom zidu i po rubu "terase" na garaži jer je posađen na milimetar od nje. Da li po zakonu treba biti 50 cm dalje od zida sadnja ??!! Što da napravim, ne možemo ni fasadu obnoviti, jer prekriva cijeli zid u visinu ??!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, neke posebne zakonske odredbe o udaljenosti nema, ali Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.105 st.2 kaže da "Za štetu koju su njegovoj nekretnini prouzročile žile, korijenje ili grane tuđega drveća, a što se ne bi dogodilo da je njihov vlasnik postupao dovoljno obzirno, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo tražiti naknadu."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mda, tu nažalost nemate onda prevelikih mogučnosti. Možete (a to je uvijek najbolje ako "čeljad nisu bjesna") se dogovoriti da susjedom da bi vi obnovili fasadu a ona neka potkreše čemprese da vam ne uništavaju istu. Ionako bi onda "ambijent" bio drugačiji. Ili ako baš ne želi, tražiti naknadu za štetu nanesenu sadašnjem zidu, uporabiti njezinu nekretninu za izvođenje radova na fasadi (čl.107 ZVDSP), potkresati (slučajno) čemprese, za koje, kao i ostalu štetu bi ona imala pravo na naknadu, pa probati te dvije naknade štete dogovorno prebijati. No sve to onda može otići i u parnicu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija