Jump to content

Ostavinska rasprava


anonimno

Preporučene objave

Prije mjesec dana mi je umro otac. Ja sam mu jedino živo dijete, i to iz prvog braka. Njegova sadašnja supruga (zajedno su desetak godina, i nije bitno sudjelovala u stvaranju dobara koja sada treba dijeliti - ona su uglavnom porodično naslijeđene nekretnine) u posljednjih je par tjedana postala vrlo materijalno motivirana, što me tjera da se na odgovarajući način postavim. Koliko znam, otac nije baš računao na to, ali (mislim da) nije ostavio oporuku (a za njegova života mi je bilo malo gadljivo pričati s njim o tome, pogotovo što je zadnjih godina bio prilično bolestan), pa pretpostavljam da će se imovina dijeliti na pola (zar ne?). S ocem sam za njegova života bio u dobrim odnosima, kao i sa njegovom suprugom. Imam nekoliko pitanja.

 

1. Njegova supruga (imajući u vidu svoju odraslu djecu iz svog prvog braka, koja su inače situirana) inzistira na etažiranju (očeve) kuće u kojoj je s mojim ocem živjela i podjeli zemljišta na kojem ona leži na pola, te ne pristaje na materijalnu kompenzaciju. Iz raznih razloga, to meni ne odgovara, iako se ne protivim njenom doživotnom stanovanju u kući. Postoji li nešto što mogu učiniti, ako se kuća nalazi na zemljištu građevinske namjene, unesena u katastar i zemljišnik, ali nema lokacijsku ni građevnu dozvolu (građena 80-tih), a možda je i malo predimenzionirana. Da li je uz te uvjete etažiranje uopće moguće? Kako će postupiti javni bilježnik/sud u ostavinskoj raspravi ako se ja takvoj diobi usprotivim i koje su moguće opcije?

 

2. Moj je otac godinu i pol dana prije smrti bez velike potrebe i unatoč mom protivljenju za četvrtinu cijene prodao staru obiteljsku kuću, te je polovinu svote položio na knjižicu svoje supruge, a polovinu na svoju. Zanima me na koji se način procjenjuje vrijednost takvog dara nasljednku, da li nominalno ili prema stvarnoj vrijednosti nekretnine?

 

3. Kako uopće izgleda procedura ostavinske rasprave, što se događa ukoliko se nasljednici ne mogu dogovoriti oko diobe, da li bilježnik/sud naprosto nekretnine podijeli na pola (u idealnom dijelu), ili se pristupa vještačenju njihove vrijednosti radi lakšeg postizanja eventualnog dogovora. Što ako su nasljednici i dalje nepomirljivih stavova?

 

Unaprijed hvala, uz pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Laički, ako je udovica situirana, rješenje bi moglo biti:

 

Članak 12. Umanjenje dijela bračnog druga

 

Kad ima djece iz prijašnjih brakova ostaviočevih, a imovina njegovog bračnog druga iznosi više od dijela koji bi mu pripao pri podjeli ostavine na jednake dijelove, onda svakom ostaviočevom djetetu, bez obzira iz kojeg je braka, pripada dvaput veći dio nego bračnom drugu.

 

Doduše, ne znam vrijedi li taj članak i u novom zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija