Jump to content

Stjecanje udjela u vlasništvu nad nekretninom u procesu razvrgnuća suvlasništva


ante g

Preporučene objave

Poštovani forumaši,

postao sam vlasnikom dijela nekretnine (darovanjem, prenesen mi je natrag dio na kojeg sam ostavštinom imao pravo no kojeg sam se tada odrekao) koja je trenutno u sudskom procesu razvrgnuća suvlasničke zajednice (nisu se mogli dogovoriti o cijeni). S obzirom kako sam sad i sam suvlasnik zanima me da li se taj sudski proces treba obustaviti kako bih i ja imao priliku mirnim putem pokušati otkupiti ostale suvlasničke dijelove i na koji uopće način da se pojavim na sudu i to tražim? Da li da dođem na njihovo ročište pa se javim za riječ, da li da sastavim nekakav dopis ili nešto treće? Nadalje, procjena nekretnine je već obavljena od strane sudskog vještaka, a kako se u jednom dijelu s njom ne slažem imam li se pravo žaliti na istu i kako? Također, u mom vlasničkom udjelu stavljen je teret plodouživanja treće strane, da li to mijenja na vrijednosti nekretnine?

Zahvaljujem se na pomoći!

uređeno: od ante g
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , ante g je napisao:

Poštovani forumaši,

 Također, u mom vlasničkom udjelu stavljen je teret plodouživanja treće strane, da li to mijenja na vrijednosti nekretnine?

Zahvaljujem se na pomoći!

plodouživanje znači da si vlsnik ali istu nekretninu nemožeš koristiti ako ti to ne dosvoli nositelj prava plodouživanja.

dali je korisnik plodouživanja živ? smrću korisnika prava plodouživanja briše se pravo ( ili po dogovoru).

zašto si prihvatio dar s teretom? da bi platio porez na dar?

za tebe nekretnina nema vrijednost ali ima za plodouživatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna strana želi prodati, druga ne želi, ne želim ni ja kao treća strana jer to je nasljeđe iz pretprošlog stoljeća koje nitko od nas niti je izgradio niti kupio i red je da ostane u obitelji. Kad sam vidio što se događa uključio sam se na opisani način, a plodouživanje je moja ideja da odbije kupce ako dođe do javne dražbe. Ono što mi je bitnije su ostala pitanja. Cilj je da otkupim nekretninu po realnoj cijeni, trenutna cijena je prevelika, procjena je prenapuhana i već je jednom prepravljana na način da je cijena snižena za oko 15%. Dovoljno je reći kako čak ni tlocrt okućnice (koja je omeđena zidovima pa i nije toliko zeznuto napraviti tlocrt ispravno) nije ispravno napravljen i tu je već nekoliko kvadrata zeznuto, na moju štetu, a s obzirom kako su večina faktora uzeti gotovo maksimalni (npr. faktor poslovne iskoristivosti za kojeg u objašnjenju piše da se stavlja kod objekata poslovne namjene i ovisi o opremljenosti nekretnine za obavljanje djelatnosti uzima gotovo maksimalni iako kuća nikad nije bila iznajmljivana, niti se trenutno može išta s njom jer je u poluraspadu, što i sami vještak priznaje jer u procjeni navodi da je potrebna sanacija gotovo svega, uključivo statička sanacija (u FK matrici ocjena 4, po meni trebala bi biti manja ocjena, bar 4/5) tih nekoliko kvadrata digne cijenu poprilično. Inače, u FK matrici za lokacija-tržište ocjena 2/3 (dakle oko 65% maksimalne ocijene), a u kasnijoj računici faktori za ta dva parametra su gotovo 95% maksimalnog koeficijenta. Također, stavlja da je starost kuće 50 godina i po tome računa OVK. A kuća je stara 137 godina. Dakle, da li se taj sudski proces treba obustaviti kako bih i ja imao priliku mirnim putem pokušati otkupiti ostale suvlasničke dijelove i na koji uopće način da se pojavim na sudu i to tražim? Da li da dođem na njihovo ročište pa se javim za riječ, da li da sastavim nekakav dopis ili nešto treće? Nadalje, procjena nekretnine je već obavljena od strane sudskog vještaka, a kako se s njom ne slažem imam li se pravo žaliti na istu i kako?

uređeno: od ante g
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ante g je napisao:

i na koji uopće način da se pojavim na sudu i to tražim? Da li da dođem na njihovo ročište pa se javim za riječ, da li da sastavim nekakav dopis ili nešto treće?

Vi ste koliko vidim jedan od suvlasnika nekretnine,glede čega je nejasno kako da niste stranka u postupku,obzirom da prijedligom za razvrgnuče trebaju biti obuhvaćeni svi suvlasnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što sam postao suvlasnik nakon što je sudski proces već počeo. I sad me zanima da li ta činjenica zahtjeva novi sudski proces i na koji način da priopćim sudu da sam jedan od suvlasnika, dopisom, da se pojavim na nekom od ročišta ili nešto treće? I da li se imam pravo žaliti na procjenu koja je već napravljena prije nego sam postao suvlasnik?

uređeno: od ante g
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ante g je napisao:

da li ta činjenica zahtjeva novi sudski proces

Prema pravilima parničnog postupka nezahtijeva novi proces.

 

, ante g je napisao:

na koji način da priopćim sudu da sam jedan od suvlasnika, dopisom, da se pojavim na nekom od ročišta ili nešto treće?

Opet se vraćam na postupovna pravila parničnog postupka,glede čega vrijedi pogledati odredbe čl.206-209 ili pak čl.210 ZPP.

 

, ante g je napisao:

I da li se imam pravo žaliti na procjenu koja je već napravljena

trenutno ne

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija