Jump to content

obiteljsko pravo


nesanica

Preporučene objave

Poštovani,molimvas što brži odgovor.

Moja je majka živjela sa mojom sestrom i njenom kćerkom u zajedničkom domačinstvu.Ja nisam sudjelovala u ničenu.

Moja je majka oboljela od Aldsheimera,u međuvremenu umire moja sestra od raka pluća i ja tada saznajem da je moja majka  još 2003 .g. sačinila darovni ugovor sa mojom sestrom i sve joj ostavlja poslije svoje smrti ,bez obaveze o uzdržavanju.

Kako je stan i sve ostale pokretnine poslije smrti moje sestre ,naslijedila njena kćer,moja nečakinja,smatrala sami da je kao moralni nasljenik svega , dužna brinuti o svojoj baki (mojoj majci,koja btw ima mirovinu 2400 kuna).Međutim mene sada Centar za socijalnu skrb tereti da moram sudjelovati u troškovima zbrinjavanja majke u dom jer sam ostala jedini zakoniti skrbnik,iako nisam ništa naslijedila.Što da radim,moja su primanja 1600 kuna (ja i suprug)?Kako a izađem iz ovoga.Nećakinja se prihvtila kao skrbnik nad financijama moje majke.Moram li sudjelovati u doplati za dom i doplati za sahranu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djeca su dužna brinuti o roditeljima, temeljem odredbe čl. 292. Obiteljskog zakona. Jedino ako Vas majka nije uzdržavala u vrijeme dok je to bila obvezna po zakonu (dok ste bili dijete), mogli biste se "izvući" od te obveze.

Nasljeđivanje imovine iza roditelja je drugi par opanaka i ako smatrate da imate pravo na neku imovinu iza pokojne majke, možda ćete to moći ostvariti kroz institute nasljednog prava (nužni dio, pobijanje darovnog ugovora), ako su ispunjene pretpostavke, u to ne ulazim.

Ali roditelje morate uzdržavati ako su oni bolesni i nesposobni za rad sve i da ništa nemaju da Vam daju nakon svoje smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na brzom odgovoru.Kako nemam potraživanja i ne želim u parnicu sa nećakinjom, to ću se pobrinuti da zamolim CZSS da mi financijski pripomogne u vezi majke u onon dijelu u kojem ja nisam u mgućnosti financijski.Drugo mi ne preostaje,zar ne?

 

 

JOŠ JEDNO PITANJE AKO VM NE ZDAJEM VELIKE BRIGE.sADA SAM SE MLO PREDOMISLILQA ZBOG BEZOBRAZLUKA MOJE NEČAKINJE.kADA MOJA MJKA UMRE,IMAM LI JA PRAVO NA OSTAVINSKOJ TRAŽITI SVOJ NUŽNI DIO IZ MOVINE KOJU JE DALA SVOJOJ KĆERI / SADA POKOJNJ) IAKO JE BNEĆAKINJA NASLIJEDILA IZA SVOJE MAJKE SVE? iLI SE NEĆE IMATI ŠTO DIJELITI? oPROSTITE TIPKOVNICA MI JE ZAŠTEKALA NA VERZALU.nESANICA

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija