Jump to content

Otkaz ugovora o radu za vrijeme bolovanja


Jelkica54

Preporučene objave

Poštovani,

Dana 01.07.2013. otišla sam na bolovanje za koje je moja liječnica predvidjela 15 dana bolovanja i izdala mi je potvrdu o predviđenim trajanju bolovanja, koju je moj poslodavac dobio slijedeći radni dan. Dana 14.07.2013. zdravstveno stanje mi se nije poboljšalo te mi je liječnica produžila bolovanje do daljnjega, a o produženju bolovanja obavijestila sam svoga neposrednog poslovođu telefonskim putem da sam na bolovanju do daljnjega.

Dana 29.07. 2013. Na kontroli kod svoje liječnice i dobila DOZNAKE ZA BOLOVANJE koje sam isti dan dostavila svom poslodavcu. Doznake za bolovanje su bile za vremenski period od 01.07.2013.do 31.07.2013. Bolovanje nisam prekinula, ja sam na bolovanju do daljnjega. Poslodavac mi je 29.07.2013. uputio zahtjev za hitnim pismenim očitovanjem. Nisam se pismeno očitovala, jer je moje doznake za bolovanje poslodavac  dobio 30.07.2013. u pisanom obliku, te sam smatrala da se ne moram pismeno očitovati.

Uslijedio je otkaz ugovora o radu 04.08.2013. bez prava na otkazni rok, NAKON 31 RADNOG STAŽA, kod tog istog poslodavca.

Na predmetnu odluku sam u zakonskom roku uložila Zahtijev za zaštitu prava radnika, na što se poslodavac nije očitovao. Došli smo do Općinskog suda u Osijeku gdje je dana 17.09.2014. Sud donio odluku da me poslodavac mora vratiti na posao što nije učinio do sada.

Dana 14.10. 2014. bila sam kod svog odvjetnika te sam mu rekla da me poslodavac do sada nije kontaktirao u svezi mog povratka na posao.  Odvjetnik je uputio prigovor Općinskom sudu u Osijeku o nepoštivanju sudske odluke od strane moga poslodavca da me primi na posao.

Dana 12.05.2015. bila sam pozvana u Policijsku postaju Osijek u odijel za privredni kriminal, vjerojatno po nalogu Državnog odvjetništva u Osijeku, te sam im dala svoju izjavu da sam dobila nezakonit otkaz ugovora o radu dok sam bila na bolovanju, te da je Općinski sud u Osijeku donio presudu u moju korist koju moj poslodavac nije ispoštovao. 

Do dana 06.08.2016. nisam ostvarila nikakva svoja prava sa zavoda za zapošljavanje u financijskom pogledu, jer je „otkaz“ mojom krivicom, nisam imala pravo ni na socijalnu pomoć jer sam živjela sa majkom i ocem (sada pokojni) od očeve mirovine koja je iznosila 2475,00 kn. Od 07.08.2016. sam u prijevremenoj mirovini.

Dana 09.05.2018. godine pozvana sam na sudsku raspravu u svojstvu svjedoka protiv moga bivšeg poslodavca. Ovih dana je i moj odvjetnik „udario mene nogom u guzicu“, otkazao mi je zastupanje, jer je navodno moja firma ugašena, ali je samo preimenovana sa istim rukovodećim kadrom.

I sada na kraju zanima me slijedeće:

-          Da li imam kakva prava potraživanja u pogledu otpremnine, jer se radi o nezakonitom otkazu ugovora o radu

-          Da li imam pravo na priznavanje radnog staža od otkaza 04.08.2013 do odlaska u mirovinu 07.08.2016.

-          Da li imam pravo tražiti odštetu za duševne boli i za život u neimaštini do mog umirovljenja.

Bila bih veoma zahvalna onome tko mi može ukratko odgovoriti na ovih par pitanja na kraju.

Srdačan pozdrav ,  

Jelkica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez uvida u dokumentaciju, moje je mišljenje na pitanje 1 i 3 da teško da možete, jer nemate od koga, s obzirom da Vaš poslodavac više ne postoji.

Na broj 2 ćete odgovor morati potražiti u ispostavi HZMO-a, iako se bojim da se i tu teško što može učiniti ako Vas poslodavac nije prijavio...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općinski sud..znači presuda nije pravomoćna? 

Da li se poslodavac žalio na presudu općinskog suda?

 

Da li ste tražili povratak na posao kao privremenu mjeru do okončanja postupka?

U slučaju da vas poslodavac ne želi vratiti na posao , to se dalje rješava ovrhom a ne prigovorom.

 

 

DO ne istražuje nezakonite otkaze već se u ovom slučaju vjerovatno radi o nekom drugom vidu gospodarskog kriminala

a to bi bilo i ovo gdje idete u svojstvu svjedoka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 37 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Bez uvida u dokumentaciju, moje je mišljenje na pitanje 1 i 3 da teško da možete, jer nemate od koga, s obzirom da Vaš poslodavac više ne postoji.

 

U slučaju da poslodavac i dalje postoji i funkcionira, ima li kakve šanse za odštetu za duševne boli u takvim slučajevima?

Što kaže sudska praksa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , wrritteer je napisao:

U slučaju da poslodavac i dalje postoji i funkcionira, ima li kakve šanse za odštetu za duševne boli u takvim slučajevima?

Što kaže sudska praksa?

Nemam takvih saznanja, ali ako postoje osnove (povreda prava osobnosti koja se očituje u tome da je zbog nepoštovanja sudske odluke došlo do neimovinske štete u vidu pretrpljene boli, straha i smanjenja životne aktivnosti, što bi se utvrdilo medicinskim vještačenjem), ne vidim zašto ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija