Jump to content

Smetanje posjeda ili rei vindikacija


Andrejd

Preporučene objave

Denacionalizacijom sam stekao vlasnistvo na parceli u centru grada oko 300 m2, na kojoj se nalazi montazni objekat - baraka, u kojoj se nalazi neka trgovina a u vlasnistvu je firme koja se privatizovala. 

Objekat je privremenog karaktera gradjen 70 ih godina, bez gadjevinske i upotrebne dozvole. Na tom zemljistu je predvidjena gradnja objekta P+4 tako da regulacioni plan definise potpuno drugaciji objekat.

Da li polazem pravo na taj obkekat sa obzirom da je na mojoj parceli, da li su oni u smetanju posjeda? Na koji nacin najbolje da dodjem u posjed objekta ( kojom tuzbom)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Andrejd je napisao:

Da li to znaci da sam ja i vlasnik montaznog objekta bez obzira sto ga nisam gradio

U smislu pravnog jedinstva pojedinačne nekretnine,da.

Međutim graditelj posjednik može dokazivati da je upravo on ispunjenjem zakonom određenih pretpostavki stekao pravo vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A da li ima veze sto je to objekat privremenog karaktera i montazno demontazni je.. gradila ga je bivsa drzava ili grad a onda dodjelila ovoj firmi jos dok je bila drzavna na koristenje.. nema ni gradj dozvolu ni upotrebnu?

mi smo denacionalizacijom kao neizgradjeno gradj. Zemljiste vratili zemlju u vlasnistvo ali na njoj se nalazi objekat montazni.

 

Zar nije montazni objekat pomicnog karaktera, moze se pomjeriti na drugu adresu, pa me buni u kontekstu toga ko kakva prava ima? Moje neko misljenje je bilo da je on u smetanju posjeda jer se sa montaznim objektom nalazi na nasoj zemlji i ima mogucnost da ga pomjeri..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Andrejd je napisao:

Moje neko misljenje je bilo da je on u smetanju posjeda jer se sa montaznim objektom nalazi na nasoj zemlji i ima mogucnost da ga pomjeri..

Posjed je postao miran,tako da trenutni posjednik nemože samog sebe smetati,što znači da tužba u smislu posjedovne zaštite otpada,no ne i zahtjev vlasnika za povrat stvari u smislu odredaba čl.161 i 162 ZV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno.. 

ali mozete li mi objasniti da li ja sticem vlasnistvo nad ovom stvari buduci da je ona na neki način pokretna..? 

I sta bi se eventualno desilo da se ja pojavim kao zakupac tog poslovnog prostora i onda samo obavjestim zakupodavca da zelim raskid ugovora jer sam postao vlasnik, da li bi to bio legalan ulazak u objekat? 

 

Hvala puno na odgovorima dosadasnjim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija