Jump to content

Rad preko agencije i kršenje radničkih prava


MalaMaljinica

Preporučene objave

Poštovani,

 

isprike unaprijed i na postu koji će vjerojatno biti poduži, ali htjela bih pitati ima li smisla u situaciji u kojoj jesam tražiti neki oblik pravne pomoći. Naime, od srpnja 2017. radim preko jedne od agencija za posredstvo za zapošljavanje u Hrvatskoj. Od početka nemam iste uvjete kao drugi ljudi koji su počeli raditi na istom radnom mjestu kao ja, ali ne preko agencije nego izravno kod firme za koju i ja radim preko posrednika. Primjerica, osim razlike u plaći, nekih 300-njak kuna, nemam pravo na božićnice, regrese, a također mi se iznos plaće isplaćuje na način da se cifra od obećane plaće isplati preko minimalca, prijevoza (većeg nego što je u stvarnosti) i "nagrada" (dakle sve neoporezivo). Iako sam u više navrata upozoravala i agenciju i firmu gdje radim da mi na razgovoru za posao nije rečeno da će se plaća tako isplaćivati, niti jedna ni druga strana nisu reagirale (firma je rekla "da će provjeriti informaciju" što se nije dogodilo, a u agenciji su rekli da je to "politika firme". Koliko vidim u Zakonu o radu stoji da agencijski radnik mora imati osigurane iste uvjete kao radnik koji radi u toj firmi na istom radnom mjestu? Je li to kršenje mojih prava?

S druge strane, nedavno sam tražila razgovor s nadređenom vezano za korištenje godišnjeg odmora jer je politika firme da u periodu 6.-10.mj je ograničeno korištenje GO zbog vrhunca sezone i da je moguće dobiti max 2 tj GO pri čemu je bitno da više radnika istovremeno nije na GO da bi se pokrile potrebe posla. Svi radnici firme morali su se zapisati za GO mjesecima unaprijed, dok agencijske radnike nitko nije pitao za GO te sam napokon prije cca tj dana otišla nadređenoj i pitala kada bih ga mogla koristiti. "Odgovor" je bio deranje i argument "da ja kao agencijski radnik nemam pravo na godišnji, da sam tu samo za sezonu i tko mi garantira da će mi uopće nakon sezone produžiti ugovor". Moje pitanje je sljedeće-je li moguće da mi poslodavac uskrati GO, a pritom uopće nisam sezonski radnik jer imam ugovor na određeno i radila sam i radim i van sezone, te nije li spominjanje otkaza kao odgovor na pitanje o GO na granici iživljavanja i mobinga?

Usto, agencijskim radnicima firma odbija nabaviti službene uniforme, neprestano nam se stavlja pod nos da smo agencijski radnici i kao takvima uskraćeno nam je čak sudjelovati na nekim sastancima u firmi što već polako prelazi u ponižavanje.

Inače ugovor mi ističe u 7.mjesecu i naravno da sam u pat poziciji i da se istovremeno bojim pokrenuti bilo što jer je tim veća šansa da mi ne produže ugovor, iako nemaju nikakve primjedbe na moj rad. Firma je već imala optužbe za mobing i hrpa zaposlenika je na bolovanju jer su nezadoovljni uvjetima rada. Bila bih zahvalna na bilo kakvom savjetu što i kako dalje.

 

 

uređeno: od MalaMaljinica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste ranije dobili odgovor jer je ovo prilično neistraženo područje, ali ste u pravu, morali biste imati iste uvjete kao i redovni radnici, osim ako postoji neki kolektivni ugovor kojim su ugovoreni nepovoljniji uvjeti. Zaštitu svojih prava, ako ste je voljni ishoditi, morate zatražiti pisanim putem od agencije kao svog poslodavca (za isplatu plaće), a ako ne bi odgovorili u roku 15 dana, morate ih tužiti općinskom sudu u roku od daljnjih 15 dana. Međutim, to znate što znači za Vašu sudbinu. Osim toga, za Vas je relevantno ono što piše u Vašem ugovoru, a to bi bilo dobro da pokažete nekom odvjetniku koji je stručan za radno pravo da Vam da bolju procjenu Vaše situacije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

puno hvala na odgovoru jer je ovo već brzo. 

razmišljala sam vezano za plaću da ih prijavim inspekciji (to mogu i anonimno), iako još uvijek me moram priznati muči što s mobingom jer koliko čitam, osnove za mobing ima. 

Što se tiče ugovora, da, agencija ima i svoj kolektivni ugovor prema kojem se primjerice manje plaćaju prekovremeni, rad nedjeljom i blagdanom-dakle iako se ovime krše jednaki uvjeti rada agencijskim i neagencijskim radnicima, pravno gledano, time se ne krši Zakon o radu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu kaže - ugovorena plaća i drugi uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji (drugi uvjeti na koje se to odnosi su taksativno navedeni: radno vrijeme, odmori i dopusti, osiguranje mjera zaštite na radu, zaštita trudnica, roditelja i posvojitelja i zaštita od diskriminacije). Iznimno, oni smiju biti nepovoljniji ako su ti uvjeti dogovoreni kolektivnim ugovorom između agencije ili udruge agencija i sindikata (vidite čl. 46. st. 5.,6. i 7. ZOR)

Ali, u pravu ste što se tiče načina isplate plaće kroz bonuse i putne troškove, jer je to ustvari oštećivanje državnog proračuna pa tu možete prijaviti inspekciji i poreznoj upravi.

Što se tiče mobbinga, on mora biti sustavan i dugotrajan i zato ga je u praksi teško dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija