Jump to content

Sumnjiv tijek događaja, molim mišljenje!


avatarka

Preporučene objave

Pozdrav!

 

U kratkim crtama: umrla je baka koja je imala stan, kuću i zemlju. Do slučajnog odlaska na groblje nisam bila ni obaviještena da je umrla, ali sam kasnije vidjela da sam stavljena u osmrtnicu kao ožalošćena. Nasljednika su 3, moja tetka, stric i ja kao direktan nasljednik zajedno sa njih dvoje budući da sam kćer od njihovog pokojnog brata. Stigao je poziv od bilježnika, jedina sam se odazvala. Prihvatila sam svoju trećinu i čekala. Tek nakon godine dana javila se tetka koja je također prihvatila svoj dio. Do strica se nije moglo doći. Zvala sam svaki mjesec. Taj stan koji se navodno dijeli, a u kojem stric živi, navodno je zapušten a i računi su neplaćeni. Tražila sam od javnog bilježnika da krene na idući korak kada se do nekoga ne može doći- poziv u narodne novine, zatim se pojavi predstavnik sa suda koji prihvaća u njegovo ime njegov dio, tako da se stvar makne sa mrtve točke. Trebalo mi je pola godine zvanja i dolaženja da uopće prihvate uputiti poziv u nn. Pokušavali su me odgovoriti na sve moguće načine.

Danas su me zvali da mi jave da je stric došao, nakon 2 godine! zajedno sa tetkom (koja je već bila prihvatila svoju trećinu kao i ja), te tvrde da postoji oporuka i da očekujem u deveti mjesec poziv na čitanje.

Da li je to moguće? Zar sud ne mora oporuku odmah proslijediti javnom biljenžniku ukoliko je stvar u postupku? Kako to da se u dvije godine za to nije znalo?

Molim mišljenje iskusnijih i unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , avatarka je napisao:

Zar sud ne mora oporuku odmah proslijediti javnom biljenžniku ukoliko je stvar u postupku? Kako to da se u dvije godine za to nije znalo?

Iz opisa proizilazi da oporuka nije evidentirana u Hrvatskom upisniku oporuka, niti je bilo gdje posebno pohranjena, međutim takva činjenica ne šteti njezinoj valjanosti(čl.68 st.5 ZN)

 

prije 2 sati , avatarka je napisao:

Da li je to moguće?

Moguće,čak što više da se oporuka pojavi nakon pravomočnosti rješenja o nasljeđivanju u kojem slučaju oporučni nasljednik svoja prava na temelju oporuke može ishoditi isključivo kroz parnicu(čl.235 ZN)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija