Jump to content

privremena nesposobnost za rad


anton887

Preporučene objave

moli se za savjet. Djelatnik vež  duže vrijeme ima problema s krallježnicom i doktor mu je preporučio da ga se premjesti u tvrtki na neko radno mjesto na kojem neće naprezati kralježnicu kroz 6 mjeseci. Tada ide opet na kontrolni pregled. U tvrtki mu se može ponuditi radno mjesto kakvo bi mu odgovaralo bez naprezanja , ali s manjim bnodovnim koeficijentom odnosno plaćom nego što je trenutno ima na postojećem. Dva su mi pitanja:

1. Da li djelatnika ugovorom ili ankeskom ugovora rasporediti na drugo lakše radno mjesto na koje će on svakako pristati ili je dovoljna odluka direktora tvrtke ?

2. Da li djelatnik zadržava dosadašnju plaću iako ide na slabije plaćeno radno mjesto, s obzirom da tvrtka ovu situaciju nije propisala pravilnikom o radu?

još jednom ljubazno molim za odgovor i savjet

najljepša hvalla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ako sam dobro shvatio - ovdje bi se radilo o privremeno smanjenoj sposobnosti obavljanja dosadašnjih poslova?

U tom slučaju sam mišljenja da bi bilo dobro sklopiti aneks postojećeg ugovora uz navođenje njegove privremenosti ovisno o mišljenju liječnika na kontrolnom pregledu, a plaća koju bi radnik ostvarivao bila bi ona koju imate propisanu za posao na koji bi privremeno bio prebačen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, u vezi s plaćom se i "lome koplja"...praksa tvrtke je da se ne ide na nižu plaću unatoč radnom jestu koje propisuje nižu plaću, jer bi tad dolazilo do toga da možda radnik i ne potpiše aneks zbog smanjenja plaće pa mu se ide s ponudom izmijenjenog ugovora, a što se izbjegava. U tom slučaju bi u aneksu trebalo pisati drugo radno mjesto, druga plaća itd...na što vaj unatoč dokumentaciji radnika neće pristati...

Da li je legitimno pravo poslodavca ostaviti ga na istoj plaći unatoć radnom mjestu koje propisuje nižu plaću, dok se radnik ne oporavi ? Budući da takvo što nije propisano pravilnikom o radu, a samim time mu nisu niti povrijeđena materijalna prava?

puno  hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo malo nastavak teme...neovisno što poslodavac svojom voljom ostavlja istu plću radniku kada ga prebaci na niže plaćeno radno mjesto....Da li u slučaju postojanja ako se utvrdi ozljeda na radu ili profesionalna bolest radniku ptipada osnovna plaća, neovisno o poslodavcu i što je premješten na niže plaćeno radno mjesto? Postoji li ovdje iznimka da se mota zadržati po sili zakona?

 

puno hvqla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da shvaćam što pitate, načelno. Znači, čl. 39. Zakona o radu kaže da ozljeda na radu, odnosno profesionalna bolest ne smije štetno utjecati na napredovanje radnika i ostvarenje drugih prava i pogodnosti u vezi s radnim odnosom.

Daljnji članci (40. i 41.) govore o tome što ako radnika treba (trajno) premjestiti na radno mjesto s nižom plaćom - to zakon ne kaže, no ako je aktom poslodavca za određeno radno mjesto propisana određena plaća, onda radniku pripada ta plaća. Vjerujem da bi se mogao javiti problem da za to radno mjesto radniku prvo date (ako je privremeno), a onda oduzmete (ako se ispostavi da je trajno) povećanu plaću, mislim da bi on tada imao razloga za žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam. sad spominjemo npr, situaciju da poslodavac nema uređeno internim pravilnikom ovo pitanje.   Ozljeda na radu, odnosno profesionalna bolest ne smije štetno utjecati na napredovanje radnika i ostvarenje drugih prava i pogodnosti u vezi s radnim odnosom. Da li se ovo ima odnositi i na zadržavanje iste plaće ako unatoč bolesti radnik može raditi na niže plaćenom radnom mjestu koji mu poslodavac može ponuditi , a sukladno potvrdi specijaliste medicine rada.  Nigdje u zakonu konkretno nije definirana ova situacija...? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dan,, ja sam 2016 god. Imala ozljedu na radu ,,pala sam pri obavljanju posla 4-5 stepenica ,,udarac u glavu ,lakat ,nogu i najgore od svega pri padu pokušavala sam se zadržati s ljevom rukom da ne proletim kroz staklo ...Ruka mi je počela oticati ,, nebrojno puta sam ju slikala i naravno nista se nije vidjelo na slikama rtg jer nije bilo puknuca .Sva očajna išla sam privatno di sam upućena kod specijaliste za šake i ručne zglobove ,,naravno prošlo je godinu dana dok nisam dobila dijagnozu "st.post ruptura lig. scapho- lunati sin ,, obavljena mi je artroscopia art.radiocarpalis et mediocarpalis sin, synovectomia dorso-ulinaris art.radiocarpalis sin, debridement laesio radialis tfc sin i reconstruction lig. Scapho- lunati sin.cum.anchor no1 ,,i sada nakon 2 i pol godine nalazi su mi ekstencija do 70%,fleksija 45st,radijalna devijacija do 10 st, ulinarna devijacija do 20st,, stisak 6 kg.,, otečena konstantno i bolna .Bila sam na invalidskom vještačenju i nemam pravo na postotak invalidnosti , ni na smanjenje radne sposobnosti s tim da obavljam posao u bolnici na. Radnom mjestu spremačice s tim da radimo 12 h dnevno ?? Molim Vas misljenje ,,hvalla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija