Jump to content

MsBourne

Korisnik
 • Broj objava

  99
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

Sve što je MsBourne objavio

 1. Nevračanje duga

  Odite na policiju i prijavite o cemu se radi te obvezno uzmite zapisnik koji ce sluzbenici napraviti po vasoj izjavi. Sumnjam da ce vam DO uzeti slucaj jer se radi o iznosu manjem od 50.000kn tako da bi trebali naci svog odvjetnika i ici s privatnom tuzbom i prijedlogom za ovrhu (ukoliko smatrate da bi se na ovaj nacin mogli naplatiti). Ako mislite na kazneno djelo klevete, onda vas postupak to nije jer ste samo jednu osobu upozorili i iznijeli ste istinu, a ne nekakvu izmisljenu laz s ciljem da osobi narusite ugled itd.
 2. opunomoćeni odvjetnik nezainreresiran ....

  Uputite dopis u kojem otkazujete punomoc i predlozite termin i nacin preuzimanja spisa te zatrazite da vam se ispostavi racun ukoliko je bilo troskova do dana otkaza punomoci. U vecini slucajeva mozete zastupati sami sebe ali sve ovisi kakav spor i proces je u pitanju te da li time riskirate da izgubite spor usljed nedovoljnog poznavanja prava Mozete poslati pozurnicu samostalno, no ukoliko je prilozena odvjetnicka punomoc, nije iskljuceno da ce vam je sud odbiti. Prije slanja pozurnice, rijesite odnos s odvjetnikom te prilozite otkaz punomoci u spis.
 3. Opunomoćenje nepoznatoj osobi

  Nije problem osobi dati punomoc, mislim da je kod vas pitanje tko je osoba, kakvu punomoc zeli i sto zeli time postici. Ne bi bilo lose da osim punomoci sastavite i jedan ugovor po kojem osobi dajete punomoc pod kojim uvjetima kao i svim ostalim detaljima. Imam kontakte tamo pa cu vam se javiti privatnom porukom.
 4. Odvjetnik u Austriji

  Za koju regiju ili grad vam treba odvjetnik?
 5. Na neki nacin ste odgovorili sami sebi, a kako ste i njima spomenuli "nadlezne institucije", kompletirajte svu korespodenciju, napravite jedan vid kronologije desavanja i prijavite Trzisnoj inspekciji (sada Drzavni inspektorat) pa neka firma inspektoru pojasni zasto su odobrili pa odustali od rabata a popravke nisu ucinjene kako spada jer su isporucili proizvod s greskom (odnosno ostetili isti nestrucnom montazom). U svojoj prijavi navedite i sto zelite od Inspektorata - da li pristajete na korekcije koje vec toliko puta ranije nisu odradjene ili da vam se isporuci novi proizvod u kompletu o njihovu trosku.
 6. Otkazni rok ugovora

  Prema Ugovoru duzni ste najaviti otkaz najma i platiti do isteka bez obzira da li cete izaci ranije ali naravno sve ovisi o vasem najmodavcu i mogucnosti dogovora s njim/njom.
 7. Povrat zajma

  Rok za pokretanje tuzbe je poceo protekom roka placanja na koji ste ju napomenuli da vam uplati dugovanje. Kao sto vam je Ruby rekla 09.01.2020. Krajni rok je najmanje 3 godine za zakasnjela potrazivanja, tako da u tom periodu je mozete podici bilo kada ali s odmakom vremena vam se smanjuju sanse za naplatu, no naravno izbor je na vama kada cete podici tuzbu. Pismo koje ste slali ste mogli poslati s povratnicom tako da imate kada joj je uruceno i to sto ona trazi da je ovjereno kod JB su ciste gluposti, posebno ako je pismo vlastorucno potpisano.
 8. PRAVO NA RAD 4 SATA UZ MIROVINU

  Obzirom da ste bivsi DVO, znate da nema cinovnika ni usmenog naputka; neka vam taj cinovnik da na pismeno to o cemu vam prica. Mislim da je puno bolje da se dogovorite s vlasnikom tvrtke gdje bi radili ta 4h i da vam oni pomognu sloziti dokumentaciju jer ja ne vidim nikakvih zakonitih zapreka po kojima bi vam se uskratila mirovina.
 9. PRAVO NA RAD 4 SATA UZ MIROVINU

  Ne znam tko vam je dao informaciju "da na rad na 4 sata bez obustave dijela mirovine imaju pravo umirovljenici ćija je mirovina preko 10000 kuna" Bez obzira na koliki iznos mirovine ste ostvarili pravo, imate pravo rada na pola radnog vremena bez obustave mirovine. Na stranicama HZMO stoji:
 10. Izbjeci otkazni rok

  Ukoliko vam je preostalo godisnjeg, probajte dogovoriti da uzmete godisnji za vrijeme trajanja otkaznog roka.
 11. Oslobođenje odgovornosti u d.o.o.

  Trebali bi se javiti na HZZO i razgovarati sa sluzbenicom te je uputiti o tome sto se desava Otidjite do policije i trazite taj zapisnik (da ne govorim da ste trebali i dobiti jedan primjerak svakako) Kako znate da "revizorica" to nije za sto se predstavlja? U kom smislu su "otudjile" auto, robu i racunalo, a da i dalje posluju bez vas? Situacija vam je poprilicno kompleksna, no svakako zapisnik od policije ce vam trebati, kao i svi ostali dokazi; obavezno morate javiti HZZO (tko vam je odobrio poticaje) sto se desava i sve zaustaviti, kako bi smanjili stetu koja protekom vremena moze biti i veca od trenutne.
 12. Oslobođenje odgovornosti u d.o.o.

  Malo ste nejasno predstavili situaciju: Da li ste vi navedeni kao suvlasnik i u dokumentaciji za poticaje? Koliko je proteklo od uzimanja poticaja i da li su to poticaji na godinu dana ili kako? Na koji nacin su vas suvlasnice "izbacile"? Sluzbeno ili nesluzbeno?
 13. Krađa

  Za kazneno djelo kradje male vrijednosti (do 1000kn) propisan je progon po privatnoj tuzbi, tako da sve ovisi o tome hoce li ostecenik podici kaznenu prijavu protiv vas. Ukoliko se pokrene privatna tuzba i sud vas osudi, tada necete moci dobiti potvrdu o nekaznjavanju.
 14. kako se osigurati kod kupnje stana sa tlocrta

  Zadužnica ima i obilježja vrijednosnog papira, točnije obligacijskoga vrijednosnog papira. Prema ZOO-u vrijednosni papir je isprava kojom se njezin izdavatelj obvezuje ispuniti obvezu upisanu u toj ispravi njezinom zakonitom imatelju, a bitni sastojci vrijednosnog papira propisani su također u ZOO-u. Vama je daleko sigurnije tražiti izvođača da vam da garanciju banke (banka je izdaje na njegov zahtjev) jer vam u tom slučaju banka garantira povrat novaca ukoliko tvrtka propadne iz bilo kojeg razloga. Zakonska obveza ne postoji da bi se izvođača moglo "prisiliti" na davanje garancije za osiguranje novca kojeg mu unaprijed dajete te je to stvar dogovora i Ugovora kojim ćete urediti odnose.
 15. kako se osigurati kod kupnje stana sa tlocrta

  Ukoliko ste vec provjerili izvodzaca radova, kao i banku, preostaje vam jedino traziti zaduznicu i osigurati se ugovorom. Primjer dobrog ugovora necete naci jer ovakva praksa kupoprodaje stanova nije uobicajena i svaki slucaj je individualan, pa prema tome se i radi. S druge strane, primjer vam ne bi koristio jer ako firma ne zeli mijenjati svoju sprancu, ne preostaje vam nista drugo, nego da pricekate da dobijete taj njihov primjer, a potom ga provjerite u svim dijelovima i tek po tome donesete zakljucke koliko je isti rizican/povoljan za vas.
 16. Kredit i nasljednici kredita

  Obzirom da vi niste suduznici kredita, banka od vas ne moze traziti placanje istog, a u slucaju smrti supruga, samo ako vas sin prihvati nasljedstvo (bilo pokretnine ili nekretnine oca), tada nasljedjuje i dugove. S druge strane, ukoliko se razvodite, obzirom da je u pitanju vanbracna zajednica, vi necete imati formalni postupak razvoda, medjutim vas dvoje kao supruznici mozete pokrenuti parnicu podjele imovine kao bracne stecevine u kojoj moze biti postavljen i zahtjev za diobom dugovanja po kreditu. Ukoliko u takvoj parnici sud presudi da ste solidarni duznici po kreditu, tada mozete ocekivati i da banka postavi svoj zahtjev prema vama.
 17. Nacionalizirani stan

  Pitanje je da li vam je punac upisan kao vlasnik stana i da li je isti otkupio ili na koji nacin je postao vlasnikom? Ukoliko je punac uknjizen kao vlasnik, nakon zenine smrti nasljedstvo ide prema nasljednom redu, odnosno supruzniku a potom na djecu u srazmjerno jednakom dijelu (ako je dvoje ili vise djece).
 18. Pravo na stipendiju

  Ukoliko u uvjetima natjecaja za gradsku stipendiju ne stoji da ne smijete primati stipendiju iz drugih izvora, nema zapreke da vam se stipendija odobri. S druge strane, crkvena pomoc nije stipendija, ukoliko oni to sami ne naglase kao razlog uplate. Vi kao stipendista mozete neoporezivo primati do 1750,00 kn mjesecno ili do 15.000 kn godisnje. Sve ovisi na koji nacin vam crkva zeli pomoci.
 19. PKK - tumačenje

  Bilo bi najbolje da se javite u nadleznu Poreznu upravu kod savjetnice/sluzbenice koja vas vodi i da vam napravi provjeru. Izuzev ako je vasa adresa prebivalista u Zagrebu, a obrt se vodi u Garesnici. Po ovome ste 635,38 kuna u plusu jer porezna minuse (dugovanja) ne iskazuje predznakom, nego iznosima oznacenim crvenom bojom bez predznaka. Obzirom da vam ovaj iznos povlaci pod ispostavom Zagreb, a kazete da vam je obrt u Garesnici proizlazi da vam je nakon nivelacije po osnovi zaduzenja i po osnovi ostvarenog prava na povrat poreza, racun u pretplati za 140,38kn. Dakle, 495,00kn imate za platiti po osnovi obrta i to vam jos nije dospjelo na naplatu, odnosno nije protekao zadnji dan roka za placanje; u 2018 ste nekako uplatili vise poreza nego je bilo zaduzenje, pa je to razlika koja vam je ostala u pretplati, tj. ovih 635,38kn. Nakon sto pretplatom zatvore potrazivanje od 495,00, ostati cete u pretplati 140,38 kn. Vasa PKK sadrzi obaveze vas kao fizicke osobe te vaseg obrta, obzirom da je OIB vaseg obrta jednak vasem. Tako da je moguce kako vas ovo zbunjuje.
 20. Pomoć

  Zastitari a posebno policija imaju ovlasti da vas legitimiraju. To ostaje u internim evidencijama ukoliko bi bili ponovno "uhvaceni u kradji" da znaju da ste recidivista i da znaju kako dalje postupati. Nece se nista od toga naci u podacima koji su prometnoj policiji dostupni. S druge strane i kada idete raditi zamjenu robe, uvijek se prvo javite zastitaru, a potom blagajnici sa svojom zamolbom. Preveliki su gubici trgovinama kada se zbroje sva otudjenja, tako da i oni nekada nemaju razumijevanja, a zastitari cesto pogresno procjenjuju pod pritiskom poslovodje trgovine i svog sefa.
 21. Pomoć

  Jeste li robu platili karticom? Ukoliko jeste, izvucite izvadak po racunu iz banke i tu ce po ukupnom iznosu i lokaciji POS uredjaja biti jednako lako dokazati. Uz to se mozete prigovorom obratiti na upravu te trgovine jer ako ste robu kupili unatrag mjesec dana, snimke su jos pohranjene na njihovom snimacu, a vi bar okvirno znate datum kada ste robu kupili i kada ste htjeli raditi zamjenu iste. Poslikajte bar kodove sa robe i oni kroz kasu mogu naci da li je ta roba otkucana na blagajni pod jednim racunom (izuzev datuma kada ste robu platili ponovno). Ovo sve pod uvjetom da ne pronadjete raniji racun i ukoliko ste prvi put platili gotovinom (u blagajni ostaje zabiljezeno koji artikli su u pitanju i nacin placanja, a mala je vjerojatnoca da je netko kupio iste artikle). Kranite prvo od rekonstrukcije prve kupovine, pa da vidite cime realno raspolazete.
 22. Bilo bi dobro da prijavite cim prije. Nemate ogranicenje u smislu kraja kalendarske godine ali bi se trebali voditi razumnim rokom. Prijavu ionako mozete poslati online putem linka http://prijave.mrms.hr/prijava Ukoliko je poslodavac u financijskim problemima, svoja potrazivanja mozete ostvariti i preko Agencije za zastitu radnickih potrazivanja https://www.aort.hr/
 23. ovrha nakon 21 godine

  Zastarni rok se ne prekida "bilo kakvom" radnjom vec samo radnjom koja je prihvacena na sudu, odnosno radnjom i zahtjevom kojem je udovoljeno, tako da ako zahtjevu ovrhovoditelja sud nije udovoljio, tada nije nastupio prekid zastare. Na zalost nisu svi ovrhovoditelji tako azurni da vode racuna o zastarnim rokovima te u roku i prigovaraju kako bi prekinuli zastaru.
 24. Godišnji odmor i ugovor na određeno

  Prema opisanom, nema razloga da vam se uskrati koristenje godisnjeg odmora, takodjer na odluku o koristenju GO nema nikakvog utjecaja kada i hoce li se osoba na cijem mjestu radite, vratiti na posao. Pitajte vasu pravnu sluzbu da li imate Pravilnik o radu ili Pravilnik o nacinu koristenja i raspodjele godisnjeg odmora (ovisno u kojem aktu je propisano) te bi svakako bilo bolje da zahtjev za koristenje godisnjeg odmora uputite pismeno, tako da mozete dobiti i pismeni odgovor. Obzirom da se vas ugovor na odredjeno produljio vec treci put bez prekida, po pitanju godisnjeg imate jednaka prava kao i da vam je Ugovor na neodredjeno.
×