Jump to content

Gubitak kapare kod kupoprodaje stana


mfranger

Preporučene objave

Pozdrav svima,

3.2.2019. potpisao sam predugovor o kupoprodaji stana, i dao sam 10% cijene stana kao kaparu. U ugovoru stoji da bi isplata trebala biti do 1.4.2019., i ukoliko ne bude prodavatelj ima pravo raskinuti posao i zadržati kaparu, što mi se činilo sasvim razumno. Naravno, svemu ovome je prethodila provjera kreditne sposobnosti u mojoj banci, i banka je dala zeleno svjetlo za iznos kojeg sam trebao.

Međutim, od 4.2.2019. otkako sam otišao u banku predati kreditni zahtjev, još uvijek nisam dobio niti odobrenje kreditnog zahtjeva, niti mogu dobiti informaciju kada mogu očekivati isplatu. Kada sam prvi put došao u banku, bankar je na moje pitanje da li mogu očekivati isplatu do 1.4.2019. kako stoji u predugovoru, odmahnuo rukom u stilu - pa naravno, dotad ćete već biti useljeni u stan. Ali kako stvari stoje, jučer su me zvali iz banke i informirali me da će ipak zahtijevati jamca -kojeg nemam, i kojeg dosad nisu niti spomenuli da će trebati-  i da mi možda neće moći odobriti iznos za kojeg su već rekli da mogu. Čini mi se kao da je proces negdje zapeo i odobrenja zahtjeva nema na vidiku.

Poanta svega je da, ukoliko rok od 1.4. bude probijen, ja bih mogao izgubiti vrlo velik novac koji sam dao kao kaparu. Ja mislim da sam sa svoje strane odradio sve kako treba, svi dokumenti su dostavljeni na vrijeme, a banka je ta koja mi je dala krive informacije, i radi njihove sporosti ja sada riskiram izgubiti svoju ušteđevinu. Ja sam na osnovu provjere kreditne sposobnosti koja je prošla u redu, i bančine potvrde da mi neće trebati jamac, ušao u ovaj posao i uložio taj novac, a sada banka povlači ono što je rekla, odjednom mi ne može dati iznos kojeg sam tražio, i odjednom traži dodatne instrumente jamstva koje ja ne mogu osigurati.

Zanima me - iako vjerujem da već znam odgovor - da li se išta pravno može poduzeti ukoliko dođe do probijanja dogovorenog roka, i gubitka kapare? Ili samo mogu otići u poslovnicu, pošteno se izderati na nekoga i onda se pomiriti sa sudbinom? :( 

 

Najljepša hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj ima pravo raskinuti ugovor i zadržati kaparu, ali to ne znači da će se to i dogoditi, možda prodavatelj izjavi da ostaje kod ugovora unatoč isteku roka. Nažalost, i samoj mi se kod ostvarivanja kredita rok prolongirao s jednog mjeseca na dva i pol, pa je moguće da to možda ne bude tako dugo, ali svakako preporučujem da se odete u banku izderati na nekoga, bit će Vam lakše :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovakve situacije se najcesce dogadjaju u praksi zbog raznoraznih razloga. 

Ukoliko vam kredit ipak bude odobren da biste prvenstveno ogradili sebe napravite anex ugovora sa prolongiranim rokom za isplatu. To mozete uciniti i odmah.  Obicno su prodavci razumni i pristace na to. Taj rok za isplatu se stavlja duze od predvidjenog, upravo zbog nepredvidjenih okolnosti. Ne znam zasto ste unijeli tako kratak rok. 

Ukoliko vam kredit pak ne bude odobren u banci ne mozete uciniti nista. Imate li napismeno da ce vam odobriti kredit ili samo rekla kazala? Jedino tog bankara mozete izvuci za usi zbog davanja takvih iskaza. U tom slucaju potrazite drugu banku koja je spremna da vas kreditira. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija