Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Goge_Split

Izmjena balkonskih ograda na neetažiranoj zgradi

Preporučene objave

Poštovani, predstavnik stanara je skupio 51% potpisa za odabir firme koja bi renovirala (dakle ne stavljala energetski štedljivu) fasadu. To nije upitno. Upitno je što se negdje usput dogovoreno da se na balkonima izmijene željezne ograde u ytong ploče. Neki su pasivnim stavom na to pristali, ali dio nije jer o tome nije bilo riječi. Nasljednik projektanta dao pristanak. Neke ograde su dobre (potvrdio nadzor i struka), a neke nisu. Ytong smanjuje i površinu balkona te je nekima to i životni prostor (invalidi).

Pitanje je: treba li za takav zahvat 51% ili ipak 100%? Napomena je da zgrada nije etažirana. 

Stanari smatraju da treba 100% baš zbog neetažiranosti zgrade i jer je nezamislivo da neki vlasnici poslovnih prostora svojim potpisom pristaju da se drugima mijenjaju balkonske ograde, a pri tom ti isti prostori balkone ni nemaju i njih nije ni briga. Upravitelj zgrade tvrdi da nismo u pravu i da mu pokažemo članak zakona na koji se pozivamo. Molim vas pomoć i puno hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ograda balkona je dio pročelja zgrade te svaka izmjena istih, dakle zadiranje u izgled pročelja tj. preuređenje iste (bez ulaženja u to je li to rekonstrukcija za koju bi trebao i dozvola za istu) bi spadalo pod čl.41 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

(1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

(2) U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala na brom odgovoru, zaista. Mi smo nekako tako i protumačili, kao da to nije ono potrebno i nužno održavanje već nekakva, ajmo reći, poboljšica koja nije neophodna. Još jednom hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, šaljem vam dva dopisa upravitelja da vidite kako u Splitu upravitelji razgovaraju s ljudima koji ih mole da im se ne mijenja staklena ograda u ytong jer je jedna vrlo stara gospođa slabovidna, a druga je teški bolesnik i svjetlost im je nasušno potrebna. Ograda nije bila oštećena. Tri građevinska stručnjaka su gledala, na zahtjev stanara. Balkoni bi se pretvorili u kućice za ptice. Ucjenjivanje i zastrašivanje. Nije istina da su skupili 51% potpisa. Potpisi su bili za izvođača radova. Balkon je predstavnik dodao naknadno ne pitavši nikoga. Zgrada nema unuformiran izgled.

Susjeda1.jpg

dopis tehnoplast.pdf

Uređeno od Goge_Split
preskočena riječ

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici×